Migranten bij de kust van Libië in 2020
NOS Nieuws

Europese grens- en kustwacht ziet toename aantal illegale migranten

De Europese grens- en kustwacht Frontex ziet een toename van het aantal mensen dat de Europese Unie illegaal probeert binnen te komen.

Vorig jaar golden er vanwege de pandemie wereldwijde reisbeperkingen. Er werd een historisch laag aantal asielzoekers geteld. Nu die beperkingen deels worden opgeheven, nemen de reisbewegingen weer toe. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn in totaal ruim 47.000 migranten en vluchtelingen geteld; 47 procent meer dan in heel 2020, meldt Frontex.

De route vanuit Noord-Afrika over het centrale deel van de Middellandse Zee is het populairst bij migranten uit Tunesië en Bangladesh, zegt het EU-agentschap. Tussen januari en mei verdubbelde het aantal illegale grenspassages daar tot 15.700 ten opzichte van dezelfde periode in 2020.

Ook ziet Frontex op de westelijke zeeroute bij Spanje weer meer illegale migranten, voornamelijk uit Algerije en Marokko. In de eerste vijf maanden van het jaar waren het er ruim 4550. Dat is 21 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afname

Op de oostelijke Middellandse Zee, bij Griekenland en Turkije, nam het aantal migranten en vluchtelingen juist af met bijna de helft van het aantal vorig jaar. Op die plek wagen vooral Syriërs en Turken de oversteek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl