Onder de geredde mensen bevinden zich ook kinderen
NOS Nieuws

Artsen zonder Grenzen redt 410 migranten op zee maar geen haven laat ze toe

De internationale hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AzG) is sinds gisteren op zoek naar een haven in het Middellandse Zeegebied om meer dan 400 geredde migranten aan wal te brengen.

De organisatie zegt dat er de afgelopen twee dagen zeven reddingsoperaties zijn uitgevoerd in het centrale deel van de Middellandse Zee. Daarbij zijn in totaal 410 migranten opgepikt van gammele of defecte boten. Onder hen bevinden zich vrouwen, kinderen en onbegeleide minderjarigen.

Alle migranten zijn nu aan boord van het AzG-schip Geo Barents dat onder Noorse vlag in het gebied vaart. Op Twitter roept de organisatie op om de mensen ergens van boord te laten gaan. "Ze hebben een zenuwslopende reis achter de rug en zijn uitgeput. Laat ze nu een veilige plek bereiken."

De organisatie zegt met verschillende havens te hebben gesproken over het van boord laten gaan van de migranten. "Na 24 uur bureaucratisch gepingpong is nog steeds geen oplossing voor deze mensen", klaagt AzG op Twitter. "Behandel migranten als waardige mensen, niet als pionnen."

In het centrale deel van de Middellandse Zee zijn verschillende reddingsorganisaties actief, veelal voor de kust van Libië. Van daaruit wagen migranten vaak de gevaarlijke oversteek naar Europa in kleine en overvolle boten. Volgens cijfers van de VN zijn dit jaar al meer dan 670 migranten omgekomen in een poging de overkant te bereiken.

Kustwachten van Tunesië en Libië hebben de afgelopen dagen meerdere reddingsoperaties uitgevoerd, schrijft persbureau DPA. Hulporganisaties vrezen voor het lot van migranten die naar Libië worden gebracht, omdat ze daar vaak met geweld te maken krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl