EPA

Ruim 4000 vluchtelingen zijn donderdag door de Italiaanse kustwacht gered toen zij probeerden vanuit Libië Sicilië te bereiken. Zeker twintig vluchtelingen zijn tijdens de reis om het leven gekomen. In totaal werden er 22 reddingsoperaties uitgevoerd.

Volgens een woordvoerder van de kustwacht is het mogelijk een recordaantal vluchtelingen dat op één dag is gered. Eerder werden er binnen twee dagen al eens tussen de 5000 en 6000 mensen uit zee gehaald. 

Vandaag gaf de kustwacht beelden vrij van een migrantenboot die gisteren kapseisde. Volgens de geredde migranten zijn nog honderd van de opvarenden vermist. Eerder meldde de kustwacht dat bij deze actie vijf lichamen werden geborgen.

Hulpdiensten: de huidige werkwijze voldoet niet meer

Het totale aantal doden staat nu dus op twintig, maar loopt waarschijnlijk nog op. Volgens de kustwacht werden er tussen de Libische kuststeden Sabratha en Zwara nog twee omgeslagen boten ontdekt. Bij deze schepen zijn vier doden aangetroffen. Het is nog niet duidelijk hoeveel doden er bij het omgeslagen schip zijn gevonden.

Een woordvoerder van de Libische marine liet weten dat zij in dezelfde omgeving nog eens 766 migranten hebben gered.

Weersomstandigheden

Volgens een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Italië is het tussen mei en oktober aantrekkelijk voor vluchtelingen om de oversteek over de Middellandse Zee te maken, omdat het in deze periode relatief goed weer is.

Vergeleken met vorig jaar is er sprake van een lichte daling van het aantal reddingen. Tot nu toe zijn er 40.000 vluchtelingen gered. Vorig jaar ging het in dezelfde periode om 47.500 reddingen.   

STER reclame