Staatsbosbeheer

Ondanks een oproep van de gemeente Utrechtse Heuvelrug om niet naar Leersum te komen, was het daar een groot deel van de dag na het noodweer van vrijdag druk. Staatsbosbeheer zette daarom het bosgebied bij Leersum af met dranghekken.

Het noodweer leidde tot grote schade in Leersum en het omliggende bosgebied. Zeker zes huizen zijn onbewoonbaar verklaard en duizenden bomen werden verwoest. Volgens Staatsbosbeheer is vooral een gebied zo'n drie bij vijf kilometer zwaar getroffen. "Op sommige plekken liggen complete bospercelen plat."

Het gebied werd meteen afgesloten voor publiek, maar er kwamen toch mensen naartoe, meldde RTV Utrecht. "Mensen komen toch naar het gebied toe voor een wandeling of een rondje fietsen", zei een woordvoerder van Staatsbosbeheer. "De rood-witte linten hangen er niet zomaar, maar ze zijn kennelijk niet voldoende."

'Tijd van waarschuwen is voorbij'

Bij ongeveer veertig in- en uitgangen werden daarom dranghekken neergezet, zodat de toegang niet meer mogelijk is. Op de hekken kwamen borden met verboden toegang te hangen. Op basis van die borden kunnen boetes worden uitgedeeld. Volgens de woordvoerder zijn er vandaag vijf boetes gegeven. "De tijd van waarschuwen is nu echt voorbij."

Volgens Staatsbosbeheer is de situatie in de bossen levensgevaarlijk. "Er hangen veel takken en boomkruinen los en veel bomen zijn instabiel", zegt de woordvoerder. "We sluiten de gebieden niet af om mensen te pesten, het is er nu echt gevaarlijk."

Volgens de woordvoerder worden de afsluitingen opgeheven zodra de bospercelen weer veilig zijn gemaakt. "De focus ligt nu op het veiligstellen van de hoofdroutes, maar sommige delen hebben zoveel schade opgelopen dat het mogelijk maanden kan duren voordat die weer open kunnen."

STER reclame