Viaduct De Put in Den Haag stond helemaal onder water Persbureau Marofer

Op meerdere plekken in het land is opnieuw overlast ontstaan door noodweer, gisteravond en vannacht. In Waddinxveen is een appartementencomplex met 54 woningen ontruimd. Rond 00.45 uur ontstond daar een lekkage.

Het water stroomde volgens de brandweer bij een bewoner op de derde verdieping uit de plafondlampen. Daarna drong het water steeds dieper het gebouw binnen, waarna werd besloten om de stroom eraf te halen en alle bewoners te evacueren. Bewoners wordt gevraagd onderdak te zoeken bij familie en vrienden. De gemeente heeft voor de eerste nacht wel een hotel geregeld in Gouda.

Voorlopig mag het pand niet betreden worden, omdat de situatie te onveilig is, schrijft de Veiligheidsregio Hollands-Midden. De eigenaar moet er nu voor zorgen dat alles weer in orde komt.

Bewoners boos

Enkele bewoners van het appartementencomplex zeggen tegen Omroep West dat ze boos zijn op de eigenaar van het pand. Er zijn volgens hen vaker problemen geweest met het onderhoud van het pand.

"Sinds wij in november zijn ingetrokken, hebben we altijd last gehad van een lekkage", vertelt een bewoonster. "In de winter was het elke keer vijf graden, omdat de vloerverwarming uit was gevallen. Dan hadden we automatisch ook geen warm water, en om een melding te doen moest ik die week zes uur aan de telefoon hangen", vertelt een andere bewoner. "We kregen ze gewoon niet te pakken."

Voorlopig kunnen de bewoners niet terug naar huis. "Nu is het onzeker: gaat het dagen, weken of maanden duren? Het is afwachten hoe het gaat aflopen."

Straten kwamen blank te staan

In Den Haag rukte de brandweer vannacht diverse keren uit. Verschillende woningen en kelderboxen kwamen vol te staan met water. Onder viaduct De Put bij de Vaillantlaan lag zo veel water dat de weg tijdelijk werd afgesloten, waarna een speciaal bedrijf de putten kwam doorspoelen.

Ook in Kerkrade stonden straten blank, door een wolkbreuk. In Leiden ontstond lekkage aan het dak van museum De Lakenhal, waardoor er water in een van de centrale gangen staat. De collectie is niet beschadigd geraakt. Door werkzaamheden kan het museum vandaag geen bezoekers ontvangen.

Door een blikseminslag in een zendmast van RTV Oost in Zwolle was Radio Oost een tijd niet te beluisteren in een deel van Overijssel. Inmiddels is die storing weer verholpen.

Bliksem boven de Lekbrug in Vianen Sander Goldbach | NOS Ooggetuige

Vrijdagavond was er ook al sprake van noodweer: zo zijn zeker zes huizen onbewoonbaar geraakt in Leersum en werden duizenden bomen verwoest. Vermoedelijk kwam dat door een valwind. In Noord-Holland viel vrijdag een enorme hoeveelheid regen.

Minitornado bij de zuiderburen

In België sloeg het noodweer gisteravond en vannacht hard toe. In Beauraing in de provincie Namen, bij de Franse grens, werd het overdekte terras van een café helemaal weggeblazen door een minitornado. Zeventien mensen raakten lichtgewond. Zeker vijftig gebouwen raakten beschadigd en veel bomen waaiden om. Een ooggetuige zegt dat het op een apocalyps leek.

In de dorpen Eprave en Mont-Gauthier werden enkele daken weggeblazen. In Laloux raakte het dak van de kerk beschadigd. Het noodweer trok daarna verder naar de provincie Oost-Vlaanderen, waar straten onder water liepen en zelfs een modderstroom ontstond.

Dit zijn beelden van de overlast in België en Frankrijk als gevolg van het noodweer:

Noodweer veroorzaakt ook in andere Europese landen problemen

STER reclame