1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Zeker zes huizen onbewoonbaar in Leersum, duizenden bomen omgewaaid

In Leersum zijn na het noodweer van gisteravond zeker zes huizen onbewoonbaar verklaard. Dat zegt de Veiligheidsregio Utrecht.

Eerder schatte de Veiligheidsregio dat er tien tot twintig huizen onbewoonbaar waren geraakt. Door windvlagen met veel regen waaiden dakpannen weg en liepen woningen ernstige schade op door omwaaiende bomen.

  • ANP
  • ANP
  • EPA
    Schade in Leersum door het noodweer van gisteren
  • ANP
  • NOS
    Bos bij Leersum

Een plaatselijke sport- en cultuurcentrum is ingericht als opvanglocatie. Daar kunnen mensen terecht met vragen over schadeherstel. Sinds vanochtend is een telefoonlijn geopend waar inwoners terecht kunnen met vragen over omgevallen bomen en schade aan hun huis. Verzekeraars krijgen schademeldingen binnen uit Leersum, maar kunnen nog niet zeggen hoe groot de schade is.

In totaal raakten er negen mensen gewond, van wie er twee naar het ziekenhuis moesten. Zij zijn inmiddels weer thuis.

"Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen", zegt een woordvoerder. "Er zijn mensen die een boom op de serre kregen waar ze net nog zaten te eten. Die zijn door het oog van de naald gekropen."

Ook bij Janny vielen de bomen om:

Bij Janny uit Leersum vielen drie bomen om: 'Het was een tornado'

De gemeente onderzoekt vandaag met natuurbeheerders ook de bossen in het getroffen gebied. Duizenden bomen in de bossen bij Leersum zijn omgewaaid. "Het is een strook van ongeveer drie bij vijf kilometer waar bomen zijn omgevallen", zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Omdat het door vallende takken nog gevaarlijk kan zijn tussen de bomen, worden mensen opgeroepen weg te blijven uit het natuurgebied. Dat advies zal volgens Staatsbosbeheer de komende tijd blijven gelden.

Bewoners zijn druk bezig om de omgevallen bomen en afgewaaide takken op te ruimen. De gemeente Utrechtse Heuvelrug haalt het snoeiafval de komende dagen op.

Het gebied is alleen toegankelijk voor bewoners en hulpverleners, om ramptoerisme te voorkomen.

Even terug naar gisteravond; zo ging het er toen aan toe in Leersum:

Noodweer richt veel schade aan in Leersum

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl