ANP
NOS NieuwsAangepast

Dag na noodweer: schrik verwerken, schade opnemen en opruimen

De onweersbuien die gisteren over Nederland trokken hebben op tal van plekken geleid tot overlast en schade. De regio Alkmaar en het Utrechtse Leersum sprongen eruit; in Leersum raakten negen mensen gewond, waarvan twee naar het ziekenhuis moesten. Zij zijn inmiddels weer thuis. Vandaag staat in het teken van opruimen en herstellen.

Samen met de brandweer maakt de gemeente Utrechtse Heuvelrug een inschatting van de schade. Hoe groot die is, valt volgens burgemeester Frits Naafs nog niet te zeggen. Hij bezocht Leersum gisteravond.

'Leek wel een orkaan'

De inwoners van het dorp zijn behoorlijk aangeslagen door het natuurgeweld. "Ineens werd de lucht helemaal zwart en was er een enorm kabaal en vloog alles door de lucht", zegt een bewoonster.

"Als je hoort dat het slecht weer wordt, verwacht je dit niet", vertelt een ander. "Dit gebeurde allemaal uit het niets binnen 30 seconden. Toen heeft het nog twee minuten aangehouden en daarna was het afgelopen. Het leek wel een soort orkaan of tornado, dat was echt schrikken." Een deel van het dak waaide van zijn huis, waardoor hagel en regen vrij spel hadden, met lekkage tot gevolg.

Bekijk hier de beelden van de ravage in Leersum:

Inwoners Leersum nemen schade op na noodweer: 'Echt een natuurramp'

Door de omgevallen bomen raakten ook gasleidingen beschadigd. "Die zijn gisteravond en vannacht zo snel mogelijk gedicht om de gevaarlijke situatie onder controle te krijgen. Daardoor hoefden we geen mensen te evacueren", zegt burgemeester Naafs in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij prijst de inwoners van zijn gemeente om hun veerkracht en saamhorigheid. "Tot laat in de avond is er gezaagd en opgeruimd. Buurtbewoners zijn elkaar meteen te hulp geschoten om de weg vrij te maken voor de hulpdiensten. Veel inwoners die door de schade aan hun huis niet thuis konden slapen, hebben een slaapplek bij familie en vrienden in Leersum gevonden." Anderen zijn gisteravond opgevangen door het Rode Kruis.

De opgeruimde takken en bomen worden de komende dagen door de gemeente opgehaald. Sinds vanochtend is een telefoonlijn geopend waar inwoners terecht kunnen met vragen over omgevallen bomen en schade aan hun huis.

Noord-Holland

Ook in Noord-Holland ging het gisteravond flink te keer. Volgens Weerplaza viel in Wijk aan Zee 88 millimeter regen; bijna 9 procent van wat normaal in een heel jaar valt. In Alkmaar stonden straten blank; in een ondergelopen spoortunnel werd gisteravond gezwommen.

Op de Alkmaarse Koningsweg begaf de riolering het en kwam de rioolinhoud omhoog. Bewoners waren daar in de stank uren bezig om de straat en hun hal en voordeur schoon te krijgen.

De bewoners konden ondanks de stank nog aardig lachen:

Poep tegen de voordeur in Alkmaarse straat na noodweer

Bij het dorp Oosterwolde waaiden tot grote verbazing van netbeheerder Tennet vier hoogspanningsmasten om. "Dit is echt bizar. Ik dacht eerst dat het een grapje was", zegt woordvoerder Eefje van Gorp van Tennet bij Omroep Gelderland. Zij had net een cursus achter de rug, waarbij werd gesimuleerd dat er twee hoogspanningsmasten waren omgevallen. "Ik dacht nog tijdens de cursus: dit komt in het echt nooit voor. En dan krijg je even later zo'n telefoontje."

Beperkt gebied van extreem weer

Een hoogspanningsmast weegt zo'n 40.000 kilo. Toch gingen er vier op een rij om. "Dat heeft te maken met meerdere factoren", aldus Van Gorp. "Er was sprake van extreem harde wind. Daarnaast ging het qua windrichting alle kanten op. En ten slotte was er sprake van een beperkt gebied. Ik denk dat het een gebied van vier kilometer was, waarin er sprake was van extreem weer. Dat alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat het zo mis ging."

Het beste nieuws is dat niemand gewond is geraakt, vindt de woordvoerster van Tennet. De stroom is omgeleid. De omgevallen masten worden de komende dagen opgeruimd en vervangen. "Er komen vier nieuwe masten voor in de plaats. Die hebben we op voorraad liggen, dus dat kan allemaal vrij snel worden opgelost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl