Huizen in de Rotterdamse Tweebosbuurt worden gesloopt
NOS Nieuws

VN-rapporteurs uiterst kritisch op woonbeleid Rotterdam

Vijf speciale rapporteurs van de Verenigde Naties hebben hun ernstige zorgen geuit over het woonbeleid van de gemeente Rotterdam in het zuiden van de stad. In een brief aan het kabinet wijzen ze erop dat de plannen om het aantal betaalbare woningen naar beneden te brengen ingaan tegen het recht op behoorlijke huisvesting.

Ook zijn de Rotterdammers die door dit beleid worden geraakt, er niet of nauwelijks bij betrokken. "Wij zijn erg bezorgd dat het verminderen van het aantal betaalbare huizen meer kwetsbare mensen in een lastig parket brengt, met een risico op armoede en dakloosheid", schrijft het vijftal. Het beleid heeft mogelijk ook een discriminerende werking, omdat in Rotterdam-Zuid veel migranten en minderheden wonen.

Een woordvoerder van de VN zegt dat de brief vooral bedoeld is om de autoriteiten erop te wijzen dat er mogelijk rechten worden geschonden en om opheldering te krijgen over die vermoedelijke overtredingen. De rapporteurs hebben de brief geschreven nadat er een klacht over Rotterdam was binnengekomen.

De VN-rapporteurs zijn vooral niet te spreken over de omstreden sloop en renovatie van honderden huizen in de Tweebosbuurt. Bewoners lopen daar al jaren tegen te hoop, maar woningbouwvereniging Vestia en de gemeente zetten de nieuwbouwplannen door.

De procedure verliep volgens de rapporteurs niet volgens de regels. "Aan huurders werd onmiskenbaar meegedeeld dat hun huis zou worden gesloopt, terwijl de gemeenteraad daarover nog geen officieel besluit had genomen." Hierdoor zijn de rechten van de huurders geschonden, stellen ze. De bewoners kregen de indruk dat de sloop van hun huis een voldongen feit was, waar niets meer tegen in te brengen was.

Urgentieverklaring schiet tekort

Ze zouden ook geen betaalbare alternatieve woning in de buurt aangeboden hebben gekregen. De bewoners hadden weliswaar voorrang bij het zoeken naar een nieuwe huurwoning, maar omdat er zo'n groot tekort aan huizen is, schoot die maatregel volgens de rapporteurs tekort.

Verder maken ze zich zorgen dat Vestia de woningen mogelijk sloopt om financiële verliezen uit het verleden goed te maken in plaats van zijn publieke taak te vervullen door betaalbare woningen aan te bieden.

Bewoners willen onderzoek

De bewoners van de Tweebosbuurt zeggen dat er een zware dreun is uitgedeeld aan de gemeente Rotterdam. "Eindelijk gerechtigheid. Wij geven sinds het begin aan dat wij gediscrimineerd worden op basis van onze sociaaleconomische positie." Ze willen dat de sloop onmiddellijk wordt stopgezet en vragen de gemeenteraad om een diepgaand onderzoek in te stellen.

In een reactie gaan de gemeente en Vestia niet inhoudelijk in op de kritiek van de VN-rapporteurs. Ze zeggen wel dat ze zich niet kunnen vinden in de analyse, "omdat die grotendeels is gebaseerd op feitelijke onjuistheden en onvolledige informatie". Ze hebben de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib-Lie uitgenodigd voor een werkbezoek zodat ze haar een toelichting kunnen geven op hun beleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl