NOS NieuwsAangepast

Ontmoeting Poetin en Biden 'beschaafd en constructief', weinig concrete afspraken

De topontmoeting tussen de Amerikaanse president Biden en de Russische president Poetin is volgens beiden positief en constructief verlopen. Volgens Biden waren de twee het over veel zaken oneens, maar bleef de gesprekstoon "beschaafd". Poetin zei dat er geen sprake van vijandigheid was en dat de leiders elkaar juist wilden begrijpen.

Op een persconferentie aan de oever van het Meer van Genève noemde Biden het face-to-face-gesprek met Poetin over de onderlinge verhouding onvervangbaar. Volgens hem is het belangrijk dat beide wereldmachten stabiel en voorspelbaar zijn, vooral omdat de landen een "unieke verantwoordelijkheid hebben" voor stabiliteit in de wereld.

Volgens Biden was er geen vijandigheid tussen beide wereldleiders en hebben ze beiden de wens om elkaar te begrijpen:

Biden: 'Ik heb gedaan waarvoor ik kwam'

Poetin gaf na de topontmoeting een eigen persconferentie in Genève. Daarin maakte hij bekend dat de ambassadeurs van beide landen weer zullen terugkeren op hun post. Het is nog niet duidelijk wanneer dat gebeurt. De diplomaten hadden hun post verlaten vanwege de hoog opgelopen spanningen tussen beide landen.

Biden zei dat hij met Poetin had stilgestaan bij de mensenrechtenschendingen in Rusland. Hij wees Poetin op de belemmeringen van de vrije pers in Rusland en de situatie van de Russische oppositieleider Navalny, die gevangen zit in een Russisch strafkamp.

Poetin verdedigde op zijn persconferentie de gevangenzetting van Navalny, die in Poetins woorden willens en wetens de wet had overtreden. Gewoontegetrouw noemde de Russische president op geen enkel moment de naam van Navalny.

Na het gesprek met Poetin verliet Biden de villa aan het Meer van Genève en stak daarbij zijn duim op:

Biden steekt duim op na gesprek met Poetin

De VS beschuldigt Rusland van betrokkenheid bij cyberaanvallen op Amerikaanse doelen. Biden zegt dat hij aan Poetin een lijst van zestien cruciale systemen voor de VS heeft doorgegeven, waar Rusland van af moet blijven. Volgens hem gaat het bijvoorbeeld om energie- en watersystemen.

Poetin bestreed dat Rusland verantwoordelijk zou zijn voor de cyberaanvallen op Amerikaanse doelen. Volgens Poetin worden deze aanvallen vanuit de VS zelf uitgevoerd en speelt Rusland daarbij geen enkele rol.

De twee landen hebben volgens Poetin afgesproken om met elkaar in gesprek te gaan over internetveiligheid. Daarover zei Biden na afloop relativerend: "We gaan de komende zes maanden wel merken wat daarvan terechtkomt."

Oekraïne

Volgens de Amerikaanse president is er ook gesproken over een veilige doorgang in Syrië voor de levering van voedsel en andere basisvoorzieningen aan burgers in nood. Ook vinden beide leiders volgens Biden dat Iran geen kernwapen mag ontwikkelen.

Over Oekraïne zei Poetin dat hij en Biden het erover eens zijn dat het Minsk-akkoord uit 2015 de basis moet zijn voor ontspanning in de regio. In Minsk spraken Rusland en de VS zes jaar geleden onder meer af dat beide kampen hun troepen terugtrekken van de frontlijn en dat illegale groeperingen moeten worden ontwapend.

Poetin zei na afloop dat NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne niet op tafel ligt:

Poetin: 'Over Oekraïne valt niks te bespreken'

Het was de eerste ontmoeting met Poetin sinds Biden in januari begon als Amerikaans president. Vanwege de moeizame band tussen beide landen werd er vooraf geen rekening mee gehouden dat het gesprek zou leiden tot concrete afspraken.

Vooraf werd verwacht dat het gesprek vier tot vijf uur zou duren en mogelijk zelfs langer, maar na ongeveer vier uur praten was de ontmoeting voorbij. Op de vraag van journalisten waarom het zo kort duurde, zei Biden: "Wanneer hebben twee wereldleiders langer dan twee uur met elkaar gesproken? Ik ken geen recent voorbeeld. We hadden een lijstje onderwerpen en na twee uur dachten we: oké en wat nu?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl