Richard Carapaz is de winnaar van de Ronde van Zwitserland. EPA

Richard Carapaz is winnaar geworden van de 84ste editie van de Ronde van Zwitserland. De Ecuadoriaan sloeg in de koninginnenrit met start en finish in Andermatt de aanvalletjes van naaste belager Rigoberto Urán eenvoudig af en behield daardoor zijn voorsprong van 17 seconden op de Colombiaan.

De Ecuadoriaan van Ineos nam in de vijfde etappe de leiding over van Mathieu van der Poel, maar verloor in de tijdrit van zaterdag een kleine minuut op Urán en was daardoor nog allerminst zeker van zijn zaak.

De zege in de achtste en laatste etappe (159 kilometer over de zware Oberalppas, Lukmanierpas en Gotthardpas) ging naar de Zwitser Gino Mäder.

Poels in de aanval

Wout Poels behoorde tot de eerste aanvallers van de dag en passeerde als eerste de top van de Oberalppas en de Lukmanierpas. In aanloop naar de laatste zware klim, de Gotthardpas, moest Poels zijn medevluchters laten gaan.

In plaats van Poels sloot ploeggenoot Hermann Pernsteiner aan bij de voorsten en de Oostenrijker bleek ook de sterkste van de kopgroep. Vlak achter de vluchters volgde de groep met favorieten, waarin Pavel Sivakov, Rohan Dennis en Eddie Dunbar het tempo hoog hielden voor Carapaz. Te hoog voor Pernsteiner, die op 18 kilometer voor de finish in de kraag gegrepen werd.

Urán probeerde vervolgens op de met keitjes geplaveide laatste kilometers nog een gooi te doen naar de leiderstrui, maar Carapaz week geen seconde uit het wiel.

Sam Oomen klimt in het wiel van de latere ritwinnaar Gino Mäder op de Gotthardpass. EPA

Michael Woods sloeg wel een gaatje met de favorietengroep en kreeg in de ruim 15 kilometer lange afdaling gezelschap van Mäder. In de sprint in Andermatt reed Mäder met twee vingers in de neus naar de zege, negen seconden voor een zevental met Carapaz en Urán.

Sam Oomen, zondag twaalfde in de slotrit, eindigde als achtste in het eindklassement. Tom Dumoulin, zaterdag knap vijfde in de klimtijdrit, sloot de eerste ronde sinds zijn rentree af met de 41ste plaats in het algemeen klassement.

Dominante ploegen: Ineos en Bahrain

Voor Carapaz, die met Geraint Thomas als een van de kopmannen van start gaat in de Tour de France, is het de eerste eindzege in een meerdaagse ronde sinds zijn Girozege in 2019. Zijn ploeg, Ineos Grenadiers, is dit jaar de grote slokop als het gaat om etappekoersen.

Met de Tour de la Provence (Sosa), de Ronde van Catalonië (Adam Yates), de Ronde van Romandië (Thomas), De Giro d'Italia (Bernal), het Critérium du Dauphiné (Porte) en de Ronde van Zwitserland won de ploeg er al zeven, allemaal met een andere kopman.

Mäder, die ook al een rit won in de Giro d'Italia, zorgde voor de 13de dagzege dit seizoen van zijn ploeg Bahrain Victorious. Twaalf van die dertien zeges kwamen in de laatste twee maanden.

Uitslagen en statistieken

STER reclame