Van der Poel valt aan, maar verliest in bergrit toch zijn gele trui Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Richard Carapaz heeft de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Ecuadoriaan won in de bergrit de sprint van Jakob Fuglsang en nam de gele trui over van Mathieu van der Poel.

De Nederlander rijdt nooit volgens de wielerwetten. Hij deed dinsdag niets om de trui te verdedigen en een dag later schoof hij zowaar mee in de vlucht van de dag. Toen de bergen in de slotfase opdoemden, liet hij zich echter weer afzakken.

Op de voorlaatste col waren alleen de klassementsmannen nog over. Eerst sprong Esteban Chaves weg, die werd voorbijgereden door Fuglsang en die kreeg op zijn beurt op de slotklim gezelschap van Carapaz. In de sprint ging de Deen te vroeg aan.

Jumbo-Visma werkte in de slotfase nog voor Sam Oomen, maar op de demarrage van Carapaz had de Nederlander geen antwoord. Hij kwam als tiende binnen, op 1.22 van de renner van Ineos. In het klassement staat hij achtste op 2.19 van de nieuwe leider.

Zaterdag tijdrit

Voor Tom Dumoulin is het uitkijken naar zaterdag, wanneer de tweede individuele tijdrit op het programma staat; een race tegen de klok over 23 kilometer aan glooiende wegen.

STER reclame