NOS Sport

Dubbelspecialiste Krejcíková stunt met enkelspeltitel op Roland Garros

De ongeplaatste Barbora Krejcíková heeft de titel op Roland Garros veroverd. De Tsjechische dubbelspecialiste versloeg in haar eerste grandslamfinale in het enkelspel de als 31ste ingeschaalde Russin Anastasia Pavljoetsjenkova in drie sets: 6-1, 2-6, 6-4.

Ongeplaatste Krejcíková brengt Roland Garros op haar naam

De 25-jarige Krejcíková was in Parijs aan pas haar vijfde grandslamtoernooi in het enkelspel begonnen. Op Wimbledon en de US Open stond ze zelfs nog nooit solo op de baan.

Er prijken daarentegen wel al vijf dubbelspeltitels op grandslamniveau op de palmares van de Tsjechische: twee in het vrouwendubbel en drie in het gemengd. Morgen kan ze daar aan de zijde van Katerina Siniakova een zesde aan toevoegen.

Enkelspel prioriteit

Dit jaar kreeg, geïnspireerd door haar in 2017 overleden oud-coach en voormalig Wimbledon-kampioene Jana Novotná, het enkelspel wat meer aandacht en dat betaalde zich uit met finaleplaatsen in Dubai en Straatsburg.

Dat laatste toernooi, kort voor Roland Garros afgewerkt op gravel, leverde Krejcíková ook nog eens haar eerste WTA-titel op.

AFP
Anastasia Pavljoetsjenkova

Die goede vorm had ze meegenomen naar de Franse hoofdstad, getuige de reeks overwinningen die haar in de eindstrijd had gebracht.

Dubbele fouten

De start van Krejcíková, de nummer 33 van de wereld die in oktober voor het eerst de top-100 binnenkwam, in de finale was niettemin stroef dan wel nerveus. Mede door twee dubbele fouten keek ze al meteen tegen een achterstand aan. Maar het tij keerde snel: zes games later was de eerste set binnen.

De 29-jarige Pavljoetsjenkova, die twee weken geleden aan al haar 52ste grandslamtoernooi was begonnen maar ook voor het eerst in de finale stond, rechtte haar rug. Ze ruilde haar passieve houding in voor agressiever spel en bracht daarmee haar opponente herhaaldelijk in verlegenheid. Na twee breaks mocht ze op 5-1 voor de set serveren. Een setpoint ging echter verloren en kort daarop ook de game.

AFP
Anastasia Pavljoetsjenkova wordt aan het linkerbovenbeen behandeld

Pavljoetsjenkova, die door Krejcíková meer en meer op haar backhand geattaqueerd werd, liet vervolgens medische hulp aanrukken om pijn aan het linkerbovenbeen te verhelpen. Kennelijk met succes, want nadat de partij weer hervat was, leverde een servicebreak haar de tweede set op.

In beslissende derde set wist Pavljoetsjenkova serviceverlies direct te repareren, maar een tweede break op 3-3 werd de winnares van twaalf WTA-titels fataal. Krejcíková hield het hoofd koel in haar eigen opslagbeurt, waarna ze op de service van Pavljoetsjenkova tot tweemaal toe slechts één punt van de zege verwijderd was.

Tennisicoon

Die matchpoints liet ze nog onbenut, maar goed spreidend creëerde de verrassing van het toernooi er op eigen service opnieuw twee. De eerste verprutste ze met een dubbele fout, maar daarna kwam Pavljoetsjenkova ongewild te hulp met een te lang geslagen bal.

Krejcíková, opvolgster van de in de kwartfinales door Maria Sakkari uitgeschakelde Poolse Iga Swiatek, ontving de verdiende trofee tot haar eigen ongeloof uit handen van tennisicoon Martina Navratilova, de voormalige Tsjechische die Roland Garros in 1982 en 1984 won.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl