Zidansek beleeft primeur in Parijs na zege op favoriete Badosa Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tennissters Tamara Zidansek en Anastasia Pavljoetsjenkova hebben zich beiden voor het eerst in hun carrière geplaatst voor de halve finales op Roland Garros.

Zidansek, de Sloveense nummer 85 van de wereld, klopte de vijftig plaatsen hoger bivakkerende Paula Badosa na een emotionele achtbaan met 7-5, 4-6, 8-6.

De Russin Pavljoetsjenkova bereikte de laatste vier eveneens na een lange driesetter. Ze won met 6-7, 6-2, 9-7 van Jelena Rybakina uit Kazachstan, haar partner met wie ze in Parijs in de kwartfinales van het dubbelspeltoernooi staat.

Zidansek verslaat toernooiwinnaar

Badosa begon als favoriet aan haar kwartfinale tegen Zidansek. De 23-jarige Spaanse, vorige maand toernooiwinnares in Belgrado en daarvoor verliezend finaliste in Charleston en Madrid, won dit seizoen de meeste gravelpartijen van iedereen en was bij de bookmakers achter de Poolse titelverdedigster Iga Swiatek de tweede favoriet voor de eindzege.

Tegen de één maand jongere Sloveense kwam ze ook direct een dubbele break voor. Doordrukken zat er echter niet in. Zidansek, die met haar sterke forehand keer op keer goed doorhaalde en scoorde, kwam knap terug en had op haar beurt bij 4-2 in de tweede set de winst voor het grijpen. Die wetenschap leek haar te verlammen.

Paula Badosa EPA

Datzelfde overkwam Badosa in de derde set. Uiteindelijk had Zidansek, die bij haar acht eerdere grandslamtoernooien nooit verder dan de tweede ronde was gekomen, de zenuwen het snelst onder controle.

"Ik wist dat het een zware strijd zou worden", sprak de winnares na afloop. "In de tweede set speelde ik moeizaam, waardoor zij terugkwam in de partij. Maar in de derde set ging ik beter en beter spelen."

Pavljoetsjenkova verslaat haar dubbelpartner Rybakina

Donderdag neemt Zidansek het in de halve finales op tegen Pavljoetsjenkova, de nummer 32 van de wereld die al 13 jaar onafgebroken in de mondiale top-50 staat en zondag voor de zevende keer de laatste acht op een grandslamtoernooi haalde. Nog nooit bereikte ze de laatste vier.

De kwartfinalisten op Roland Garrois

Anastasia Pavljoetsjenkova Jelena Rybakina 6-7, 6-2, 9-7
Tamara Zidansek Paula Badosa 7-5, 4-6, 8-6
Maria Sakkari Iga Swiatek woensdag
Cori Gauff Barbora Krejcíková woensdag

STER reclame