ANP

Sofia Kenin heeft in de achtste finales van Roland Garros met 6-1, 6-3 verloren van de Griekse Maria Sakkari. De Amerikaanse bereikte vorig jaar nog de finale en was na de opgave van Ashleigh Barty (1) en Naomi Osaka (2) en de eliminatie van Aryna Sabalenka de hoogstgeplaatste speelster (4).

Kenin werd totaal overrompeld door de machtige groundstrokes van de Griekse, die als zeventiende geplaatst is. De Amerikaanse, die in 2020 de US Open won, probeerde van tactiek te wisselen, maar dat leverde amper winners op, wel veel onnodige fouten (32 in totaal).

Swiatek is ongeduldig, maar wel overtuigend

Iga Swiatek, die als achtste geplaatst is, bereikte wel de kwartfinales. De titelverdedigster stopte de opmars van Marta Kostjoek (WTA-81): 6-3, 6-4. De in mei 20 jaar geworden Swiatek en de 18-jarige Oekraïense hebben een vergelijkbare speelstijl: ze willen het initiatief, zijn ongeduldig en willen zo rap mogelijk de winnende klap uitdelen. Dat lukte veelvuldig, maar het aantal afzwaaiers was wel iets groter.

Titelhoudster Swiatek kwartfinaliste op Roland Garros en nog lang niet klaar Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Beiden beschikken (nog) niet over een dwingende opslag en het regende dan ook breakpoints .Op die momenten was Swiatek iets doortastender dan haar opponente. De Poolse benutte vier van haar twaalf kansen, Kostjoek twee van haar zeven.

Barbora Krejcíková liet weinig van haar tegenstander over en bereikte ten koste van Sloane Stephens de laatste acht op Roland Garros. De Tsjechische nummer 33 van de wereld wees de Amerikaanse, drie jaar geleden nog derde op de mondiale ladder maar nu 59ste, met duidelijke cijfers terug: 6-2, 6-0.

Barbora Krejcíková EPA

De 25-jarige Krejcíková maakt vooral furore in het dubbelspel, met onder andere titels op Roland Garros en Wimbledon in 2018 met landgenote Katerina Siniaková, maar is dit jaar ook succesvol in het enkelspel. Zo haalde ze in Dubai de finale en won ze eind mei het graveltoernooi in Straatsburg.

Haar opponente Stephens gedijt beter op hardcourt, al haalde de winnares van de US Open in 2017 drie jaar geleden wel de eindstrijd in Parijs waarin Simona Halep te sterk bleek. Nu kwam ze er amper aan te pas tegen Krejcíková, die uitstekend retourneerde, beter spreidde en vrijwel alle lange rally's won.

Ook 17-jarige Gauff door

In de kwartfinales treft Krejcíková de 17-jarige Amerikaanse Cori Gauff die zich ontdeed van de negen jaar oudere Ons Jabeur. Gauff, de nummer 25 van de wereld won overtuigend van de één plaats lager bivakkerende Tunesische: 6-3, 6-1.

Cori Gauff EPA

Jabeur had in april op de gravelbanen in Charleston nog in straight sets van Gauff gewonnen, maar in Parijs deelde de jonge Amerikaanse van meet af aan de lakens uit.

Jabeur, tien jaar terug winnares van het juniorentoernooi op Roland Garros, leverde haar eerste servicegame in en ging daarna te geforceerd op zoek naar een strijdwijze waar Gauff moeite mee zou hebben. Maar de Amerikaanse bleef kalm, maakte amper fouten en serveerde uitstekend.

STER reclame