CDA-leider Hoekstra voor de ministerraad ANP

CDA-leider Hoekstra vindt de inhoud van het uitgelekte document van Kamerlid Pieter Omtzigt "heel vervelend en beschadigend". Voor de inloop van de ministerraad wilde hij inhoudelijk weinig zeggen over de beschuldigingen die erin staan.

In de gisteren bekend geworden memo maakt Omtzigt zijn partij harde verwijten. Hij meldt onder meer dat partijgenoten in appjes voor hem scheldwoorden gebruikten als 'eikel' en 'teringhond'. Ook werd Omtzigt geen lijsttrekker hoewel hem beloofd zou zijn dat hij De Jonge mocht opvolgen als die zich zou terugtrekken.

Evaluatiecommissie afwachten

Hoekstra zei voor de ministerraad dat het stuk heel veel vragen oproept, maar hij wil die eerst intern in het CDA bespreken. "Dit is evident een lastige fase, we zullen ook dit weer moeten oplossen.'' Hij benadrukte dat de notitie bedoeld was voor een CDA-commissie die de verkiezingscampagne onderzoekt en dat die eerst zijn werk moet doen: "Ik vind het vervelend dat dit op straat ligt, terwijl de evaluatie nog loopt."

Hij wees erop dat in de memo veel mensen met naam en toenaam worden genoemd. De CDA-leider vindt dat die daar bij de commissie op moeten kunnen reageren.

Hoekstra: we moeten dit oplossen

'Geen invloed sponsoren'

Hoekstra wil ook niet ingaan op de stelling van Omtzigt dat hij lijsttrekker zou worden als De Jonge zou opstappen.

Volgens Hoekstra verandert de memo niks aan de positie van het CDA in de kabinetsformatie. Omtzigt zit al maanden overspannen thuis. "Het nemen van rust is aan hem", zei de CDA-leider.

Hij ontkende dat grote sponsoren invloed hebben gehad op het verkiezingsprogramma, zoals Omtzigt suggereert. Gisteren nam CDA-voorzitter Van Rij ook al afstand van die beschuldiging.

De Jonge: reageren niet verstandig

Ook andere CDA-bewindslieden willen weinig kwijt over het document van Omtzigt. Minister De Jonge zei dat hij "natuurlijk" allerlei ideeën heeft over hoe het zit en dat hij er graag op zou reageren, maar dat dat niet verstandig is.

Zijn collega Grapperhaus vindt "al die onrust niet goed". Maar ook hij verwijst naar de commissie die de verkiezingscampagne onderzoekt.

Ook minister Bijleveld hoopt dat de commissie snel met een rapport komt. Ze zei dat dit "iedereen wat doet" en dat ze gisteren nog met Omtzigt heeft gepraat. Ze is het met partijvoorzitter Van Rij eens dat scheldwoorden die CDA'ers in de richting van Omtzigt hebben gebruikt niet door de beugel kunnen.

Staatssecretaris Keijzer vertelde dat de memo haar aangrijpt. "Het is nogal wat, alles bij elkaar. Ik had gehoopt dat Pieter rust zou pakken."

STER reclame