Tsitsipas ontdoet zich in drie sets van Medvedev en is halvefinalist Parijs

De eerste halve finale op Roland Garros gaat tussen Stefanos Tsitsipas en Alexander Zverev. De als vijfde geplaatste Tsitsipas ontdeed zich in straight sets van de nummer twee van de wereld, Daniil Medvedev: 6-3, 7-6, 7-5. Zverev (6) won eenvoudig met 6-4, 6-1, 6-1 van de ongeplaatste Alejandro Davidovich.

Tsitsipas had het zwaar tegen Medvedev, die zes van de zeven eerdere onderlinge duels gewonnen had, waaronder die begin dit jaar in de halve finales van de Australian Open. Toch kwam de Rus er aanvankelijk amper aan te pas.

In de tweede set kreeg Medvedev, vooral dankzij een reeks magnifieke dropshots, toch de overhand. Twee setpoints waren echter niet aan hem besteed en hij verloor de tiebreak.

In de derde set wist Medvedev de service van zijn Griekse opponent eindelijk te breken, maar hij gaf dat voordeel ook weer uit handen. Na een lange discussie met de scheidsrechter op 5-4 voor Tsitsipas, schakelde de Rus toch weer een tandje bij.

Medvedevs konijn

Bij 5-6 in games en 40-0 op zijn eigen service had Medvedev nog een punt nodig voor een tiebreak. Vier rally's later stond Tsitsipas echter op matchpoint, reden voor Medvedev om uit wanhoop nog een konijn uit de hoge hoed te toveren.

Daniil Medvedev wordt tot het uiterste gedreven in de kwartfinale van Roland Garros tegen Stefanos Tsitsipas. AFP

Tsitsipas liet zich echter niet foppen door de Russische onderhandse service, sloeg de bal genadeloos langs de lijn en plaatste zich net als vorig jaar voor de halve finales in Parijs.

Zverev voor het eerst bij laatste vier

In de halve eindstrijd neemt Tsitsipas het op tegen Alexander Zverev, die op het gravel van Roland Garros voor de eerste keer in zijn carrière de halve finales bereikte. De Duitser rekende in de kwartfinales eenvoudig af met Alejandro Davidovich uit Spanje (6-4 ,6-1, 6-1).

Alexander Zverev AFP

De nummer zes van de wereld moest in de eerste set nog wel even zijn ritme vinden. Hij leverde drie keer zijn servicebeurt in, maar won desondanks de set.

Davidovich, de nummer 46 van de wereld, had in de tweede ronde in Parijs nog in een vijfsetter Botic van de Zandschulp op de knieën gekregen. Tegen Zverev probeerde hij van alles om de lengte in de slagen van zijn opponent te ontregelen, maar dat resulteerde er alleen maar in dat hij grossierde in fouten.

Zverev wil meer

Na een uur en drie kwartier was het eenzijdige duel voorbij en kon Zverev zijn primeur vieren. "Het is natuurlijk fijn om in de halve finales te staan, maar ik ben nog niet tevreden. Ik ben steeds beter gaan spelen en nu zullen we zien wat er gaat gebeuren."

De Duitser bereikte in 2020 al de halve finales op de Australian Open en drong door tot de finale van de US Open. Die verloor hij van Dominic Thiem uit Oostenrijk.

De kwartfinalisten op Roland Garros

Alexander Zverev (Dui, 6) Alejandro Davidovich (Spa) 6-4, 6-1, 6-1
Stefanos Tsitsipas (Gri, 5) Daniil Medvedev (Rus, 2) 6-3, 7-6, 7-5
Rafael Nadal (Spa, 3) Diego Schwartzman (Arg, 10) woensdag
Novak Djokovic (Ser, 1) Matteo Berrettini (Ita, 9) woensdag

STER reclame