Een van de in Nederland gearresteerde verdachten wordt afgevoerd
NOS NieuwsAangepast

Wereldwijde undercoveractie leidt tot 49 arrestaties in Nederland

De politie heeft in Nederland 49 mensen opgepakt naar aanleiding van een wereldwijde undercoveroperatie. Ook zijn 25 drugslabs en opslagplaatsen opgerold en is meer dan twee miljoen aan contant geld gevonden.

Gisteren werd duidelijk dat politiediensten wereldwijd telefoons hebben verkocht aan criminelen om hen te kunnen afluisteren.

De politie zette een eigen telefoonnetwerk op onder de naam ANOM, waarmee gebruikers versleuteld met elkaar konden communiceren. Zulke telefoonaanbieders zijn populair in het criminele milieu. Eerder werden al vergelijkbare diensten als EncroChat en Sky ECC opgerold door de politie.

De politie bracht de geprepareerde telefoons vervolgens voor een flinke prijs aan de man bij criminelen, waarna hun gesprekken anderhalf jaar lang live konden worden meegelezen.

De politie verspreidde deze beelden van invallen en een arrestatie in Nederland:

Invallen in Nederland na afluisteren telefoons

Wereldwijd waren meer dan 12.000 toestellen actief, die in meer dan honderd landen werden gebruikt. De politie heeft volgens de Europese politieorganisatie Europol zo'n 300 criminele organisaties van binnenuit kunnen volgen.

De operatie leidde in totaal tot meer dan 800 arrestaties, ruim 700 doorzoekingen en de inbeslagname van grote hoeveelheden cocaïne, crystal meth en contant geld.

Goede reputatie

De ANOM-telefoons hadden een goede reputatie onder criminelen, stelt Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid. "Ze promootten ANOM als hét platform waarvan je gebruik moest maken, omdat het absoluut betrouwbaar zou zijn."

Na het oprollen van eerdere cryptocommunicatiediensten stapten criminelen over op ANOM. De meeste berichten waren in het Nederlands, Duits en Zweeds. Volgens Van den Berg zijn aanwijzingen gevonden voor drugshandel, wapenhandel, plofkraken, overvallen en liquidaties. "We konden zware misdrijven voorkomen en we hebben zicht gekregen op zware georganiseerde criminaliteit waar de politie nog niet van af wist."

Van den Berg licht het Nederlandse aandeel in de afluisteroperatie toe:

Sleutelrol voor Nederlandse politie in Europol-onderzoek

De 27 miljoen berichten die zijn onderschept, werden geanalyseerd met speciale software van de Nederlandse politie. "De berichten zijn een verrijking voor de schat aan informatie die we al hadden verzameld in de onderzoeken naar Encrochat en Sky ECC."

Zestien landen deden mee aan de operatie, die onder leiding stond van de FBI en de Australische politie. Volgens de Amerikaanse politiedienst is ingegrepen in meer dan honderd levensbedreigende situaties. "We zijn in staat gebleken de rollen om te draaien en toegang te krijgen tot de communicatie van criminele organisaties die wereldwijd opereren", aldus Calvin Shivers van de FBI.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl