Een verdachte is door Australische politiemensen gearresteerd Politie Australië

De undercoveroperatie met zogenaamd versleutelde telefoons die door politiediensten wereldwijd aan criminelen zijn verkocht, hebben in Australië en Nieuw-Zeeland al tot honderden arrestaties geleid. Dat hebben de autoriteiten in beide landen bekendgemaakt.

Ook Nederland deed mee aan de undercoveractie, die gisteren bekend werd. Later vanochtend geeft de Nederlandse politie daarover in Den Haag met onder meer Europol en de FBI een persconferentie.

De Australische politiecommissaris zei op een eigen persconferentie dat er in achttien landen invallen zijn gedaan en dat er honderden verdachten zijn gearresteerd. In zijn land zijn er 224 mensen aangehouden, onder wie leden van verboden motorbendes. Nog nooit waren er in Australië zo veel invallen op een dag, zei de politie.

Verschillende moordaanslagen zouden door het afluisteren zijn voorkomen. Er werden ook meer dan honderd vuurwapens, bijna 4000 kilo verdovende middelen en 45 miljoen Australische dollars (28,6 miljoen euro) aan contanten in beslag genomen.

In Nieuw-Zeeland gaat het om 35 arrestaties. Ze worden verdacht van drugshandel en het witwassen van de opbrengsten.

STER reclame