NOS NieuwsAangepast

Onderzoek: merendeel voetbalprofs geeft lhbti-acceptatie onvoldoende

Profvoetballers geven een ruime onvoldoende aan de acceptatie van homo- en biseksualiteit in de mannelijke voetbalwereld. Zeven op de tien spelers zeggen de voetbalwereld als homo-onvriendelijk te ervaren.

"De conclusie is dat het er niet al te best voorstaat in het betaald voetbal", zegt Stephan Hakkers van de Alliantie Gelijkspelen. Dit samenwerkingsverband van verschillende organisaties om acceptatie van lhbti'ers in de sport te bevorderen, werkte samen met het Mulier Instituut voor de enquête.

"41 procent geeft aan dat discriminatie regelmatig voorkomt, bijna de helft van de spelers verwacht dat het moeilijk is om uit de kast te komen, het cijfer dat men geeft aan homoacceptatie in voetbal is een 4,6. Daar doen we het niet voor."

Machocultuur

Tot op heden is er geen enkele openlijk homo- of biseksuele betaalde voetbalspeler in de Nederlandse competitie. De spelers wijzen daarbij op de homo-onvriendelijke spreekkoren, de machocultuur in de voetbalwereld en de rol van de media als voornaamste redenen voor voetballers om 'in de kast' te blijven. De cijfers zijn vergelijkbaar met eenzelfde onderzoek in 2014.

In onderstaande video spreekt NOS Stories met homoseksuele en heteroseksuele tieners over homofobie op voetbalclubs. "Ik douche liever niet met iemand die homo is.

Opvallend is dat de spelers zichzelf niet als het probleem zien: negen op de tien spelers geven aan dat ze een homoseksuele medespeler zouden steunen. "Bij de spelers zelf is er een groot draagvlak", meent Hakkers.

"We zien ook wel een kentering. Uitsluiting staat de afgelopen 1,5 jaar hoger op de agenda in de sport. Zelfs in coronatijd hebben wij het drukker gekregen, dus het heeft de aandacht."

Karig resultaat

Toch vulden van de 1044 betaald voetbalspelers slechts 118 profs de vragenlijst in. Hakkers erkent dat er dus nog veel te winnen valt. "We kunnen het niet alleen, de verantwoordelijkheid ligt bij de spelers zelf. In Duitsland zijn 800 spelers in het betaald voetbal opgestaan om te zeggen dat ze iemand zouden steunen als die uit de kast komt. Het zou mooi zijn als voetballers hier dat ook doen."

"We hopen dat alle aandacht die we eraan geven verbetering zal brengen in de toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl