Sywert van Lienden WNL op Zondag

Het partijbestuur van het CDA onderzoekt wat er klopt van de bewering van Sywert van Lienden dat hij de partij vorig najaar al inlichtte over zijn commerciële activiteiten bij het inslaan van mondkapjes.

Van Lienden zei in het tv-programma Buitenhof dat hij het bestaan van zijn BV bij de integriteitscommissie heeft gemeld. Maar het partijbestuur zegt dat die commissie geen melding heeft gekregen.

Daarover stuurde het partijbestuur na het programma een tweet:

Van Lienden was met zijn Stichting Hulptroepen sinds de eerste coronagolf in maart vorig jaar regelmatig te zien in de media. Aanvankelijk slaagde het ministerie van VWS er niet in om genoeg mondkapjes in Nederland te krijgen en Van Lienden besloot om met steun van grote bedrijven kapjes voor Nederland in te slaan in China.

De afgelopen weken onthulden de Volkskrant en Follow The Money details over de afspraken tussen Van Lienden en het ministerie. Dat maakte veel kritiek los, onder meer op de winsten die zijn gemaakt en de politieke contacten die Van Lienden inzette.

De oprichters achter de stichting bleken miljoenen euro's aan zichzelf te hebben uitgekeerd via een BV. Verder bleek het ministerie 100 miljoen euro aan voorfinanciering te hebben verleend, terwijl Van Lienden zelf zei dat hij financiële risico's had gelopen.

VWS laat een onderzoek doen naar de kwestie, het CDA-bestuur onderzoekt dus nu of Van Lienden de BV bij de partij meldde, zoals hij in Buitenhof zei:

Van Lienden: 'CDA wist van miljoenen winst mondkapjesdeal'

Sywert van Lienden schreef mee aan het verkiezingsprogramma van het CDA. Hij kreeg afgelopen tijd onder meer het verwijt dat hij contacten uit zijn politieke netwerk gebruikt zou hebben om de deal te krijgen.

Van Lienden zei in Buitenhof "met enige regelmaat" contact te hebben gehad met minister Van Rijn (een PvdA'er) en met de persoonlijk assistent van CDA-minister De Jonge. Dat begon aanvankelijk over een andere kwestie, over een lading voor de thuiszorg, aldus Van Lienden. Daarop kwam volgens hem een topambtenaar van Financiën bij hem terug over de deal. Van Lienden zei over de assistent van De Jonge dat hij "zich kon voorstellen" dat "ze wisten" dat hij een BV had. " Ik denk dat het over tafel is gegaan".

Van Lienden zei "na de zomer, richting de herfst" aan de integriteitscommissie van het CDA verteld te hebben dat er naast een nonprofitstichting ook een BV bestond.

Het CDA gaat dit nu verder onderzoeken.

Kamer: snel opheldering nodig

ChristenUnie, Partij van de Arbeid en D66 stellen nieuwe aanvullende vragen aan minister Van Ark voor Medische zorg. De Kamerleden Kuiken (PvdA), Paternotte (D66) en Bikker (ChristenUnie) willen onder meer weten of het klopt dat het Landelijke Consortium Hulpmiddelen tot twee keer toe bezwaar heeft gemaakt tegen de deal.

PvdA-Kamerlid Kuiken, die de gang van zaken eerder al "schaamteloos" noemde, zegt dat er na de "opmerkelijke uitzending" van vandaag nog meer vraagtekens gerezen zijn. "Mijn wenkbrauwen gingen steeds meer fronzen", aldus Kuiken, die wil weten waarom uitgerekend dit bedrijf deze deal kreeg. "Terwijl het LCH diverse malen vraagtekens zou hebben gehad bij prijs en leveringszekerheid?"

Nicky Pouw van JA21 wil een nieuw debat over de kwestie en zal dat dinsdag aanvragen.

Minister Van Ark laat vandaag via een woordvoerder weten dat ze vorige week in het debat al heeft aangegeven dat "de onderste steen boven moet komen". Er loopt op dit moment een onderzoek, de Kamer wordt hier op korte termijn over geïnformeerd, aldus Van Ark vandaag tegen de NOS.

Ook voormalig minister Van Rijn is door de NOS om een reactie gevraagd, Hij gaf aan het lopende onderzoek van VWS niet in de weg te willen zitten en verwees verder naar VWS.

STER reclame