Max Verstappen baalt van zijn klapband Getty Images

Max Verstappen blijft op miraculeuze wijze leider in het WK-klassement van de Formule 1. Vijf rondjes voor het einde kreeg de Nederlander in gewonnen positie een klapband tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan, maar na een korte onderbreking vloog ook zijn concurrent Lewis Hamilton van de baan.

Verstappens teamgenoot Sergio Pérez bekroonde een zeer sterke race met zijn eerste overwinning voor Red Bull.

Hamilton buiten de baan

De grote vraag is wat er gebeurde toen de wedstrijd na de plotselinge crash van Verstappen werd hervat. Hamilton leek de leiding in de Formule 1 in de schoot geworpen te krijgen, maar tijdens de herstart verremde de regerend wereldkampioen zich.

De Engelsman van Mercedes vloog buiten de baan en finishte uiteindelijk als voorlaatste.

Het was sowieso al niet de dag van Hamilton. In ronde twaalf ging het bij de eerste pitstop al lelijk mis voor de zevenvoudig wereldkampioen. Door een trage bandenwissel en verkeer in de pitstraat verloor hij een handvol seconden.

Bij de herstart voor de laatste twee rondjes van de race zette hij vol de aanval in op de eerste plek van Pérez en dat risico pakte volledig verkeerd uit. Daardoor begint Verstappen over twee weken met een voorsprong van vier punten aan de GP van Frankrijk.

Niet alleen Verstappen profiteerde in het begin van de race van de trage pitstop van Hamilton, ook Pérez bewees voor het eerst zijn waarde als ervaren tweede man.

De Mexicaan had kort na de start al Pierre Gasly en Carlos Sainz te pakken en wurmde zijn bolide ook voor die van Hamilton na diens mislukte pitstop. Verstappen was achter Hamilton nog als derde gestart in Bakoe, maar de twee favorieten waren Charles Leclerc na diens verrassende poleposition al snel voorbij.

Verstappen neemt regie in handen

Even leken oude tijden te herleven, met in de eerste twee ronden voor het eerst sinds 2019 een Ferrari aan de leiding en ook Sebastian Vettel die even vooropreed. Toen bijna iedereen zijn eerste pitstop had gemaakt, nam Verstappen echter de regie stevig in handen.

Spannender werd het kort daarachter, met een prachtig gevecht tussen Pérez en Hamilton.

De Engelsman zat praktisch het volledige restant van de race kort op de Mexicaan, die echter van geen wijken wilde weten. Daardoor zou Verstappen bij een zege drie extra punten uitlopen op Hamilton en leek Pérez eindelijk de rol van meesterknecht te vervullen die Valtteri Bottas normaal gesproken zo vaak voor Hamilton had.

Sergio Perez viert zijn overwinning in Azerbeidzjan Reuters Connect

Over Bottas gesproken: die speelde als winnaar van de vorige editie in Bakoe geen enkele rol van betekenis, met een beschamende twaalfde plaats tot gevolg.

Ravage op de weg

Bijna iedereen was dus naar binnen geweest toen Verstappen aan de leiding kwam, maar Lance Stroll reed nog iets te lang door op zijn oude banden. Een klapband zorgde voor een enorme ravage op de weg, waardoor de safety car op het circuit moest komen en Hamilton een kans kreeg Pérez weer aan te vallen.

Verstappen en Pérez verdedigden de eerste twee plekken met verve, tot het onheil de Nederlander trof. Maar dat drama werd voor Mercedes dus nog overtroffen.

Statistieken GP van Azerbeidzjan

STER reclame