1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Sport

Leclerc grijpt poleposition in Bakoe, Verstappen derde na 'idiote kwalificatie'

Charles Leclerc start bij Grand Prix van Azerbeidzjan verrassend van poleposition. De Monegask van Ferrari had de snelste tijd in handen toen de derde kwalificatiesessie vroegtijdig werd afgebroken door een crash van Yuki Tsunoda (AlphaTauri) en Carlos Sainz (Ferrari).

Lewis Hamilton en Max Verstappen starten zondag in Bakoe respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Herhaling van Monte Carlo

Bij de vorige grand prix (Monte Carlo) noteerde de Monegask ook de snelste tijd, maar toen kon hij uiteindelijk niet starten wegens te veel schade aan de auto.

Ook in Monaco werd de kwalificatie eerder afgebroken, omdat Leclerc toen een crash had veroorzaakt.

Vooral voor Verstappen waren de druiven zuur. De wagen van de Limburger oogde op basis van de eerste twee kwalificatiesessies sterk genoeg voor poleposition, maar de crashes gooiden roet in het eten.

Red Bull Content Pool
Max Verstappen

"Wat een idiote kwalificatie was dit. Het was met al die rode vlaggen een aardige puinhoop", mopperde Verstappen na afloop. "Dit is een stratencircuit, dus je weet dat dit (veel crashes, red.) kan gebeuren."

Verstappen besefte dat poleposition mogelijk was geweest. "De derde plaats valt tegen, omdat ik dacht dat we echt voor pole zouden gaan. Maar de auto is goed. Vanaf de derde startplek kan ik nog steeds de race winnen."

Opluchting bij Hamilton

Hamilton toonde zich na een matige opmaat richting de kwalificatie, Mercedes oogt na Monaco ook in Bakoe niet top, in zijn nopjes met de tweede plaats.

"Dit hadden we echt niet verwacht", bekende Hamilton. "Dus ik ben zeer trots op iedereen. Dit is heel belangrijk voor ons."

EPA
Lewis Hamilton

De eerste kwalificatiesessie kende een rommelig verloop door de hoge moeilijkheidsgraad van bocht nummer 15, die de gemoederen al het hele raceweekend bezighoudt.

Waar Max Verstappen op dit punt van het circuit in de derde vrije training crashte, vonden Lance Stroll (Aston Martin) en Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) in Q1 hier hun waterloo.

Hamilton geeft teken van leven

Hamilton toonde vervolgens met de beste tijd in de eerste sessie aan dat er wel degelijk met Mercedes rekening moest worden gehouden.

Verstappen antwoordde met de snelste ronde in de tweede kwalificatiesessie, al was het verschil met Sergio Pérez (+0,005) en Hamilton (+0,009) ontzettend klein.

Ook in Q2 plantte een coureur zijn wagen in de baanafzetting. Daniel Ricciardo (McLaren) verloor de controle bij bocht 3 en moest de strijd staken.

Live bij de NOS

De Grand Prix van Azerbeidzjan start zondag om 14.00 uur. De race is te volgen via een liveblog op NOS.nl en de NOS-app en via flitsen op NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl