Roger Federer AFP

Roger Federer had er 215 minuten voor nodig, maar hij staat in de vierde ronde op Roland Garros, het toernooi waarop hij zijn grandslamdebuut maakte in 1999. De 39-jarige Zwitser versloeg Dominik Köpfer uit Duitsland in vier lange sets: 7-6 (5), 6-7 (3), 7-6 (4) en 7-5.

Het werd een latertje tegen de nummer 59 van de wereldranglijst, die voor het eerst de derde ronde had gehaald in Parijs. Pas om 00.43 uur stond de eindstand op het scorebord.

De winnaar van 2009 speelde ook niet zijn beste tennis. Na een zeer matige tweede set keek hij in de derde snel tegen een 2-0 achterstand aan en leek een vroege uittocht uit Parijs plots nabij.

Roger Federer AFP

De 20-voudig grandslamwinnaar, die pas net terug is na een zware knieoperatie, liet zich echter niet uit het veld slaan door de troosteloze ambiance en zijn voortdurend mopperende opponent. Na ruim 3,5 uur had hij de 27-jarige Duitser op de rug.

Twijfels over doorspelen

"Bedankt dat jullie niet allemaal in slaap zijn gevallen", grapte de vermoeide Federer op de late persconferentie na de partij, waar hij ook zijn twijfels uitte over het vervolg van Roland Garros.

Omdat het seizoen van Federer vooral in het teken staat van Wimbledon, dat over iets meer dan drie weken begint, bekijkt hij samen met zijn begeleidingsstaf per wedstrijd of het verstandig is om verder te spelen.

"We analyseren de wedstrijden uitgebreid en kijken naar wat er nog komt. Ik moet bepalen of ik wil blijven spelen of niet, want het kan een te groot risico zijn om door te gaan of een perfect moment zijn om wat rust te nemen."

"Normaal gesproken zit er een week tussen Roland Garros en Halle (het grastoernooi voor Wimbledon, red.), maar dat is nu niet zo. We moeten zien wat het beste is, in aanloop naar Wimbledon", aldus de Zwitser.

Voor Federer was de partij tegen Köpfer pas zijn zesde wedstrijd in zeventien maanden, vanwege de operatie aan zijn knie.

Vooralsnog duurt het tachtigste optreden van Federer op een grand slam nog even voort. In de vierde ronde wacht de nummer 9 van de plaatsingslijst, de Italiaan Matteo Berrettini. Als Federer die ronde overleeft, wacht in de kwartfinales de winnaar van de partij Novak Djokovic - Lorenzo Musetti.

STER reclame