Nadal verslaat generatiegenoot Gasquet in straight sets op Roland Garros Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Voor het eerst in de 'open era' van het tennis (vanaf mei 1968) staat er op Roland Garros geen enkele Fransman in de derde ronde. Rafael Nadal knikkerde op zijn 35ste verjaardag de laatste Franse tennisser uit het toernooi. Richard Gasquet had geen kans tegen de Spanjaard en verloor in drie sets: 0-6, 5-7, 2-6.

Nadal, als derde geplaatst op Roland Garros, walste in de eerste set over de ongeplaatste Gasquet heen. De 34-jarige Fransman had geen antwoord op de harde slagen van Nadal en wist geen enkele game te winnen.

In de tweede set bood Gasquet meer tegenstand en behield hij voor het eerst zijn eigen servicegame. Toen Nadal op 5-3 voor de set serveerde, lukte het Gasquet om de Spanjaard voor het eerst te breken. Op 6-5 wist Nadal terug te breken, waardoor hij ook direct de set binnensleepte.

Op 3-2 in de derde set, plaatste Nadal de beslissende break. Het verzet van Gasquet was vervolgens gebroken en op 5-2 leverde hij opnieuw zijn servicegame in.

Eerste setverlies voor Federer

Eerder op donderdag bereikte ook Roger Federer de derde ronde op Roland Garros. Hij won in vier sets van de Kroaat Marin Cilic: 6-2, 2-6, 7-6, 6-2.

Roger Federer na zijn zege op Marin Cilic AFP

Roland Garros is voor Federer zijn eerste grandslamtoernooi sinds de halve eindstrijd van de Australian Open in 2020. De 39-jarige Federer ontbrak vorig jaar in Parijs vanwege een knieoperatie en in maart keerde hij na ruim een jaar afwezigheid terug op de baan.

Eenvoudig ging het niet in de tweede ronde tegen Cilic. Federer won de eerste set met 6-2, maar kreeg het steeds moeilijker met de harde services van de 32-jarige Kroaat.

Aanvaring met scheidsrechter

In de tweede set werd de Zwitser op zijn vingers getikt door de scheidsrechter, omdat hij niet op tijd klaarstond voor de service van Cilic. Federer liet duidelijk weten het niet eens te zijn met die beslissing, maar de umpire hield voet bij stuk.

Federer ondanks setverlies tegen Cilic naar derde ronde op Roland Garros Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na de verloren tweede set, zakten de frustraties wat weg bij Federer. Hij pakte zijn spel weer op en trok de derde set in de tiebreak naar zich toe, waarna hij Cilic in de vierde set overklaste. Federer speelde bij vlagen weer het tennis dat hem twintig grandslamtitels opleverde, waaronder in 2009 Roland Garros.

In de derde ronde treft Federer, die als achtste geplaatst is op Roland Garros, de Duitser Dominik Koepfe. Een ronde later wacht wellicht al Novak Djokovic, die na twee rondes nog zonder setverlies is.

Novak Djokovic gooit op voor de service AFP

De 34-jarige Serviër won in de tweede ronde met 6-3, 6-2, 6-4 van de een jaar oudere Uruguayaan Pablo Cuevas, de nummer 94 van de ATP-ranglijst.

Cuevas en Djokovic troffen elkaar nooit eerder op de tennisbaan. Cuevas reikte vier keer tot de derde ronde in Parijs en droomde misschien al van een vijfde keer toen hij Djokovic vroeg brak. De kampioen van 2019 antwoordde echter direct, won met speels gemak de set en bleef de baas in de tweede.

Djokovic, de nummer een van de wereld, begon aan de derde set met een break, maar had het daarna even lastig, mede omdat hij zich ergerde aan de zon en rumoer op de tribune. Hij hield zijn voorsprong echter wel vast.

STER reclame