Van de Zandschulp sneuvelt na vijf sets op Roland Garros Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Botic van de Zandschulp heeft in de tweede ronde op Roland Garros niet voor een nieuwe verrassing gezorgd. De Nederlandse qualifier toonde tegen Alejandro Davidovich Fokina opnieuw zijn potentieel als toekomstig tophonderdspeler, maar ging na een zeer grillige partij ten onder: 4-6, 4-6, 7-5, 6-2, 4-6.

Van de Zandschulp knokte zich in de eerste ronde nog verrassend in vijf sets langs de als negentiende geplaatste Pool Hubert Hurkacz, maar tegen de Spaanse nummer 46 van de wereld was zijn niveau te wisselvallig.

De mondiale nummer 154 uit Veenendaal schoot weliswaar met sterk tennis uit de startblokken, maar verspeelde een 4-1, 40-15 voorsprong en daarna ook de set. "Ik denk dat ik in de eerste set zeker kansen heb laten liggen", baalde Van de Zandschulp na afloop.

Van de Zandschulp kon prima meekomen met het niveau van Davidovich Fokina, die ondanks zijn 21 jaar al regelmatig kwartfinales en halve finales op ATP-niveau haalt, maar telkens sloop op de belangrijke momenten de onzekerheid in zijn spel.

Er ontstond een rommelige partij, omdat Davidovich Fokina eveneens grillig speelde. "Het is zo triest en zo slecht", mopperde Van de Zandschulp halverwege de derde set op zijn beurt. Toch lukte het hem om de rust in zijn spel te vinden, terwijl de wild spelende Spanjaard fout op fout stapelde.

De wedstrijd kantelde aan het einde van de derde set en Van de Zandschulp speelde ineens bevrijd, terwijl de rood aangelopen Davidovich Fokina het vervolgens even kwijt was.

Alejandro Davidovich Fokina AFP

In de vijfde set hervond Davidovich Fokina echter zijn niveau en vechtlust. De Spanjaard brak Van de Zandschulp in de openingsgame en hield vervolgens met veel wilskracht het initiatief in zijn eigen servicegames.

Onder toeziend oog van Davis Cup-ploeggenoten Robin Haase, Jean-Julien Rojer en Wesley Koolhof bleef Van de Zandschulp aanklampen. Hij kreeg op 3-5 zelfs nog een breekkans, maar Davidovich Fokina werkte die met een forehandwinner weg.

Ballen op de lijn

De nerveus ogende Davidovich Fokina sloeg op zijn eerste matchpoint nog een dubbele fout, maar met twee voluit geslagen ballen op de lijn trok hij daarna de partij alsnog naar zich toe.

"Ik baal heel erg", reageerde Van de Zandschulp. "Vooral omdat ik het gevoel heb dat het een gemiste kans is. Ik hoef zeker niet onder te doen voor zo'n jongen."

STER reclame