NOS SportAangepast

Snelle exit wisselvallige Bertens op Roland Garros: 'Komt hard aan, heel hard'

Bertens al in eerste ronde onderuit op Roland Garros

Kiki Bertens is in de eerste ronde van Roland Garros al naar huis gestuurd. De naar de zeventiende plaats van de wereldranglijst afgezakte Westlandse (twee jaar geleden stond ze nog vierde) boog onnodig voor de 30-jarige Sloveense Polona Hercog (WTA-73): 1-6, 6-3, 4-6.

Het is de eerste keer sinds 2015 dat Bertens in de openingsronde blijft steken in Parijs. Vorig jaar reikte de halvefinaliste van 2016 tot de vierde ronde, net als in 2014.

De 29-jarige Bertens keerde dit jaar terug van een achillespeesoperatie die haar lang aan de kant hield, maar kende nog weinig succes. Ze won slechts twee wedstrijden (WTA-toernooi in Madrid en tegen China in de Billie Jean King Cup), terwijl er vier verloren gingen. Omdat de fitheid nog te wensen overliet, meldde Bertens zich recentelijk af voor de toernooien in Rome en Belgrado.

Dramatische set

Ze staat, bekende za na de partij, nog altijd niet pijnvrij op de baan, maar gebrek aan speelritme en vastheid bleek minstens zo'n groot euvel voor Bertens die op 1 mei haar laatste partij afwerkte. De met serveren begonnen Westlandse keek al snel tegen twee breakpoints aan. Die werkte ze weg, maar op de derde werd een afzwaaier haar alsnog fataal.

Polona Hercog

Het bleek de voorbode te zijn voor een dramatische eerste set, waarin de vaak ver achter de baseline staande Bertens met de lengte van haar slagen worstelde en regelmatig door een dropshot in de luren werd gelegd. Ook beide volgende opslagbeurten gingen verloren, waarna Bertens zowaar een rebreak plaatste. Maar een game later leverde ze met haar twaalfde onnodige fout ook haar vierde opslagbeurt in en daarmee de set.

Ommekeer

In de tweede set diende zich een ommekeer aan, al verprutste Bertens eerst nog een prachtkans om Hercog direct te breken. De misser leidde tot een korte woedeaanval, die een game later plaatsmaakte voor tevredenheid toen ze ondanks twee breakpoints tegen voor het eerst haar service behield en op 1-1 kwam.

Het zelfvertrouwen nam zienderogen toe bij Bertens, maar bleek ook broos. Ze brak Hercog twee keer op rij, maar liet de Sloveense vervolgens op eigen service tot 4-2 terugkomen na een zesde dubbele fout en de twintigste afzwaaier. Verder liet Bertens het echter niet komen: ze stoomde door naar setwinst.

Kiki Bertens

Ook in de derde set was de eerste break voor Bertens (2-0), maar lang kon ze niet op dat voordeeltje leunen. Een mindere game van de Nederlandse gaf Hercog met haar kenmerkende zwiepende forehand de kans om terug te breken en het geloof in haar eigen spel terug te krijgen. De Sloveense moest weliswaar een tweede keer haar service in leveren, maar sloeg ook meteen weer terug.

Op 4-4 verzuimde de te wisselvallige en vaak verkeerde keuzes makende Bertens in haar servicegame het initiatief naar zich toe trekken. De agressiever ogende Hercog profiteerde dankbaar en mocht even later met verse ballen voor de wedstrijd gaan serveren. Ze had aan één matchpoint genoeg.

Bertens sloot de partij, die een kleine twee uur duurde, met 20 winners en 30 onnodige fouten. Op haar eerste service - ze sloeg zes dubbele fouten - won ze minder dan de helft van de punten: 46 procent.

'Voorzichtigheid en angst'

Frustrerend noemde Bertens de nederlaag in al de eerste ronde van haar favoriete - want op gravel - grandslamtoernooi. "Dit komt wel hard aan natuurlijk, heel hard. Ik had voor dit toernooi heel weinig gespeeld, maar heb mij zo goed mogelijk voorbereid. In de trainingen ging het echt de goede kant op, maar je merkt dat een echte wedstrijd toch weer anders is. Dat was goed te zien aan hoe belabberd ik aan de wedstrijd begon. Alles zat vast."

Kiki Bertens

Toch zat er meer in, had ze gevoeld in de derde set. "Ik sta twee keer een break voor en kom dan zelf met een slordige servicegame. Ik had sowieso problemen met mijn eigen servicegames, de hele wedstrijd. En op 4-3 kreeg ik een breekkans die ik niet pakte. Je merkt dat er dan toch weer meer voorzichtigheid en angst in sluipt. En toen was het ineens klaar."

Hoe ze haar gebrek aan wedstrijdritme gaat opvijzelen, weet Bertens nog niet. "Eerst naar huis en dan even goed nadenken over een plan. Het grasseizoen komt er nu aan. Fysiek kan ik die switch niet meteen maken, want ik weet absoluut niet hoe mijn lichaam dat houdt. Ik zal daar tijd voor moeten nemen. Ik wil dat niet overhaasten om er vervolgens weer een hele tijd uit te liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl