D66-leider Kaag na haar gesprek met informateur Hamer ANP

D66-leider Kaag roept VVD en CDA aan de rechterkant en PvdA en GroenLinks aan de linkerkant op met D66 samen te werken in een kabinet. Na een nieuw gesprek met informateur Hamer benadrukte ze dat deze partijen bijvoorbeeld in de gemeente Den Haag al samen in het college van B en W zitten. Ze verwees ook naar de samenwerking in Eindhoven (dezelfde partijen maar zonder D66) en in provincies.

"Via de inhoud kunnen we elkaar op veel momenten vinden in het landsbelang. Dat zou mooi zijn, want de verkiezingen zijn nu al tweeënhalve maand geleden", zei Kaag. Op de vraag of ze bereid is tussen PvdA en GroenLinks te kiezen, antwoordde ze dat de inhoud leidend is. Volgens Kaag past het bij deze tijd om naar de overeenkomsten tussen de partijen te zoeken en niet naar de verschillen.

Ploumen, Klaver halen uit naar Hoekstra

Hamer ontving vandaag fractievoorzitters afzonderlijk: behalve Kaag ook de leiders van PvdA, GroenLinks en ChristenUnie, Ploumen, Klaver en Segers.

PvdA en GroenLinks hebben al verschillende keren gezegd dat ze alleen samen in een kabinet willen. Hoekstra en VVD-leider Rutte zien juist weinig in een coalitie waarin zowel PvdA als GroenLinks zit.

Ploumen en Klaver haalden na hun gesprek met de informateur uit naar CDA-voorman Hoekstra. Ploumen zei over hem: "Houd op met al die schijnbewegingen en alleen maar nee zeggen. Hoekstra zegt steeds: 'vooruit met de geit', maar ik laat het aan jullie verbeelding over of die geit ook onderweg is."

Klaver sloot zich daarbij aan: "Bij voorbaat weglopen en zeggen dat je partijen te links vindt, past niet bij de tijd waar we nu in zitten." Volgens Klaver zegt Hoekstra vooral wat hij níet wil en moet het gaan over wat hij wél wil.

Segers: niet aan de beurt

Segers herhaalde dat je bijvoorbeeld over het herstelbeleid met meer partijen kan praten dan alleen maar met die welke in het kabinet komen. Over dat laatste zei hij: "De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de grootste partijen, daarna moet je langzaam naar beneden en dan merk ik vanzelf wel of ze bij ons komen."

Segers gaat er niet van uit dat hij "aan de beurt komt", al sluit hij het ook niet uit.

Hamer gaat morgen verder met haar gesprekken. Aan het eind van de ochtend ontvangt ze VVD-leider Rutte en Kaag weer samen. Volgens de opdracht van de Kamer moet de informateur uiterlijk zondag haar verslag af hebben.

STER reclame