VVD-leider Rutte na een gesprek met informateur Hamer
NOS NieuwsAangepast

Rutte, Klaver, Ploumen: situatie in formatie is complex

De situatie in de kabinetsformatie is complex, zeggen de leiders van VVD, GroenLinks en PvdA, Rutte, Klaver en Ploumen. Ze spraken kort daarvoor samen met informateur Hamer. Hamer praat deze week, in steeds wisselende samenstellingen, met politieke leiders.

Vanochtend had ze eerst een ontmoeting met Rutte, CDA-voorman Hoekstra en ChristenUnie-leider Segers. En daarna was Rutte dus nog een keer aan de beurt, toen samen met Klaver en Ploumen.

Rutte, Klaver en Ploumen zeiden dat ze van Hamer het verzoek hadden gekregen om tegenover de pers niet veel meer los te laten dan dat de situatie ingewikkeld is.

Segers: herstelbeleid los zien van wie met wie

Segers was vanochtend langer van stof. Hij zei dat hij graag wil meepraten over het herstelbeleid. Volgens hem moet het demissionaire kabinet het voortouw nemen en daarover met meer partijen in de Kamer overleggen. "Laat wie met wie gaat daar nou niet doorheen lopen", voegde hij eraan toe.

Segers herhaalde dat de zwaarste verantwoordelijkheid voor de vorming van een nieuw kabinet bij de grootste partijen ligt. Hij ziet geen "snel scenario waarin de ChristenUnie opdoemt als gesprekspartner".

De ChristenUnie-voorman hoopt dat de informateur snel met een advies komt welke partijen met elkaar gaan onderhandelen en daarbij opties afstreept. "We blijven toch een beetje in rondjes draaien", zei hij.

Nog deze week verslag ?

Morgen ontvangt Hamer weer een aantal politieke leiders afzonderlijk. Dan praat ze achtereenvolgens met Ploumen, Segers, Klaver en Kaag. Het is de bedoeling dat de informateur uiterlijk zondag verslag uitbrengt over haar werkzaamheden. Van de Kamer heeft ze de opdracht gekregen politieke overeenstemming te zoeken over het herstelbeleid, te inventariseren welke andere thema's moeten worden uitgewerkt voor een regeearkkoord op hoofdlijnen en te onderzoeken welke partijen willen onderhandelen.

In Den Haag wordt er rekening mee gehouden dat Hamer eind deze week nog niet klaar is. Het lijkt erop dat voor de formatie nog vijf tot zes partijen in het spel zijn: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en Christenunie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl