Formatie: PvdA en GroenLinks blijven samen, CDA ziet bezwaren
Informateur Hamer heeft met verschillende partijen gesproken over het herstel van de economie na de coronacrisis. PvdA-leider Ploumen en GroenLinks-voorman Klaver waren daar samen met D66-leider Kaag voor uitgenodigd.
Ploumen: "We hebben een verdiepend gesprek over het herstelbeleid gehad." Het is niet gegaan over welke partijen wel of niet met elkaar willen regeren, zei zij. Klaver vindt dat logisch omdat de Tweede Kamer de opdracht heeft gegeven de formatie via de inhoud aan te pakken.
Kaag wil in principe graag met beide linkse partijen samenwerken "voor een zo progressief mogelijk beleid", zoals zij dat noemt. Ploumen en Klaver zien dat ook zo. "Het is vanzelfsprekend dat we dit samen doen", zei Ploumen. Klaver: "Wij houden elkaar vast."
Eerder vandaag liet Hoekstra juist doorschemeren dat hij de combinatie van PvdA en GroenLinks samen in een kabinet niet ziet zitten. Zij kunnen in combinatie een te groot 'links eisenpakket' neerleggen. "Met die partijen samen is het verschil heel groot. Dat ligt dus niet voor de hand, integendeel."
Het gesprek met Hoekstra ging over de inhoud. "Onze grote zorgen over de middenklasse, over veiligheid, de belangen van de volgende generatie en een betrouwbare overheid zijn onze punten", zei hij. "En als die niet genoeg aan bod komen dan gaan we de oppositie in, dat heb ik steeds gezegd."
Hoekstra heeft vanavond samen met VVD-leider Rutte weer een gesprek met Hamer.
Vijf tot zes partijen
Bronnen melden verder dat ChristenUnie-leider Segers morgen is uitgenodigd voor een gesprek met Rutte en Hoekstra.
Alles wijst erop dat er voor de kabinetsformatie nog vijf tot zes partijen in het spel zijn. VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie. Bij de VVD en het CDA klinkt dus dat twee linkse partijen in het kabinet in principe onwenselijk is. De ChristenUnie heeft gezegd dat het niet voor de hand ligt om weer te gaan regeren.
Los van de politieke 'kleuren' die het samenwerken in een kabinet bij voorbaat lastig maken, liggen er ook grote inhoudelijke vraagstukken waar partijen het vooraf over eens moeten zien te worden. Het gaat dan om het herstel van de economie, inkomensbeleid, het klimaat- en stikstofbeleid en migratie.
Derde oog
Informateur Hamer kondigde vrijdag aan dat deze week gaat over de vraag wie met wie een nieuw kabinet zou kunnen vormen. "Ik ga mijn derde oog aanzetten", zei ze na een drukke informatieweek waarin ze onder meer met clusters partijleiders sprak over het herstel- en transitiebeleid na corona.
Hamer wil deze week kunnen zeggen welke mogelijkheden er zijn. Het is de bedoeling dat zij voor zondag 6 juni advies uitbrengt over de volgende formatiestappen.