Sleepboot van Smit leidt uitgebrand schip verder op zee
NOS Nieuws

Uitgebrand schip met chemicaliën bij Sri Lanka verder op zee gesleept

Een uitgebrand containerschip met chemicaliën aan boord dreigt te zinken voor de kust van Sri Lanka. Slepers van het Nederlandse bedrijf Smit proberen het schip, de MV X-Press Pearl, nu verder de zee op te slepen. President Rajapaksa van Sri Lanka wil niet dat het schip vlak voor de kust en de haven van de hoofdstad Colombo voor verdere vervuiling zorgt.

De MV X-Press Pearl vervoerde 1486 containers met plastics en chemicaliën zoals salpeterzuur. Als gevolg van de brand aan boord is een groot deel van de lading in het water terechtgekomen. In een gebied van 80 kilometer langs de kust mag niet worden gevist vanwege het vervuilde zeewater. De nabijgelegen stranden liggen vol met kleine stukjes plastic.

Gisteren zijn militairen ingezet om de stranden schoon te maken, terwijl er nog werd geprobeerd het schip op zee te blussen:

Containerschip dreigt te zinken en strand te vervuilen

De brand werd met hulp van medewerkers van Smit na dertien dagen geblust. Het schip telde 25 bemanningsleden, onder wie Filipijnen, Chinezen, Indiërs en Russen. Zij konden op tijd van boord komen.

De kapitein en enkele andere bemanningsleden mogen het land voorlopig niet verlaten, in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl