VeeKay rijdt even op kop in Indy500, maar eindigt uiteindelijk als achtste

Het is autocoureur Rinus van Kalmthout niet gelukt als tweede Nederlander ooit de fameuze Indy500 op zijn naam te schrijven. Hij reed in het begin van de race enkele ronden op kop, maar zakte in de laatste fase weg en kwam na 200 ronden als achtste over de streep.

Hélio Castroneves won de race voor de vierde keer in zijn carrière. Eerder zegevierde de 46-jarige Braziliaan in 2001, 2002 en 2009.

"Ik wil Hélio feliciteren met zijn zege en zie het als een positief punt dat hij 26 jaar ouder is dan ik. Hopelijk krijg ik dan ook nog minstens 26 kansen om deze prachtige wedstrijd op mijn naam te schrijven", aldus Van Kalmthout na de race.

Op de Indianapolis Motor Speedway gold Van Kalmthout, die bezig is aan zijn tweede seizoen in de IndyCar, als een van de favorieten. De Nederlander werd in zijn debuutjaar uitgeroepen tot 'rookie of the year' en loste die belofte twee weken geleden in door voor het eerst een race te winnen.

Sterke start

Van Kalmthout, in de racewereld beter bekend onder de naam 'VeeKay', startte vanaf de eerste startrij en wist zijn derde startpositie in de eerste ronde te behouden. Direct daarna koos hij de aanval en haalde hij Colton Herta en Scott Dixon in. Bij het ingaan van de derde ronde had hij de koppositie te pakken.

Nadat hij voor de eerste keer de pitstraat in was gegaan, zakte de Nederlander terug naar de tweede plaats. Lokale held Conor Daly reed vervolgens lange tijd aan de leiding, maar 'VeeKay' was nooit ver weg. In de laatste ronden verloor het 20-jarige Nederlandse racetalent toch een aantal plaatsen, vanwege een langzame laatste pitstop.

Rinus van Kalmthout in de Indy500

"Ik heb goed kunnen racen met deze bolide en had het gevoel een van de besten op de baan te zijn", analyseerde 'VeeKay' zijn race. "Ik baal van de laatste pitstop, maar het is zoals het is en daar veranderen we niets meer aan."

Castroneves vs. Palou

De strijd om de koppositie ging vervolgens tussen de ervaren Castroneves en de 24-jarige Álex Palou, die pas voor de tweede keer in zijn carrière deelnam aan de Indy500.

Autocoureur Hélio Castroneves

Palou probeerde Castroneves al slingerend achter zich te houden, maar de Braziliaan wist toch nog de winnende inhaalactie te maken.

Tips van Luyendyk

De laatste Nederlander die de Indy500 won, was Arie Luyendyk. Hij zegevierde in 1990 en 1997. In zijn voorbereiding op de racedag, won Van Kalmthout dan ook wat tips in bij Luyendyk.

"Hij gaf tips om de auto af te stellen, zoals 'pas op als er een hardere wind komt te staan, dat je niet de auto daarop gaat afstellen. Je moet echt de auto afstellen op de kwalificatiedag'."

Voorafgaand aan de Indy500 sprak Van Kalmthout uit te geloven in de overwinning:

VeeKay vol vertrouwen voor Indy500: 'We kunnen écht winnen'