Indy-coureur Rinus 'Veekay' van Kalmthout
NOS Sport

Nederlander Van Kalmthout op eerste startrij in fameuze Indy 500

Autocoureur Rinus van Kalmthout heeft zich als derde gekwalificeerd voor de beroemde Indy 500. Daarmee staat de 20-jarige coureur komende zondag op de eerste startrij op de 'Brickyard' van Indianapolis.

De poleposition is voor de 40-jarige Nieuw-Zeelander Scott Dixon. De winnaar van de Indy 500 in 2008 noteerde een gemiddelde snelheid van 231,685 mijl per uur, omgerekend zo'n 372,86 kilometer per uur. De Amerikaan Colton Herta eindigde als tweede met 231,655 mijl per uur (372,81 km/uur).

Lichte verbetering

Van Kalmthout reed zondag in de kwalificatie een gemiddelde snelheid van 231,511 mijl per uur, omgerekend zo'n 372,58 kilometer per uur. Daarmee verbeterde de Hoofddorper zich licht ten opzichte van zijn debuut in de kwalificatie van de Indy 500 vorig jaar.

Van Kalmthout, die in het Amerikaanse circuit 'VeeKay' wordt genoemd, eindigde vorig jaar als vierde in de kwalificatie en moest toen vanaf de tweede startrij vertrekken. Hij finishte in de race, na een mislukte pitstop, als twintigste.

De Nederlander behaalde vorige week zaterdag zijn eerste overwinning in de IndyCar Series. In zijn Chevrolet kwam hij na 85 ronden als eerste over de finish in de GMR Grand Prix in Indianapolis. Van Kalmthout, die uitkomt voor het team van Ed Carpenter, was tevreden over zijn kwalificatie. "De wagen is uitstekend en ik beschik over een geweldig team. Mijn zege vorige week heeft voor nog meer enthousiasme gezorgd."

Bekijk hier de beelden van de overwinning van Van Kalmthout in Indianapolis.

Pas 20-jarige Van Kalmthout, alias VeeKay, wint race in IndyCar Series

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl