NOS Sport

Van Kalmthout door schade en schande wijs: 'Zitten dichter tegen IndyCar-top aan'

Van Kalmthout door schade en schande wijs in IndyCar: 'Soms te gretig'

Een jaar ouder, en dus een jaar wijzer. Rinus van Kalmthout kijkt reikhalzend uit naar zijn tweede seizoen in de IndyCar. "We zijn dit seizoen de underdog, maar we zijn wel heel snel", waarschuwt de Rookie of the Year van 2020.

De twintigjarige Van Kalmthout zit er aan de vooravond van het nieuwe IndyCar-jaar in Birmingham, Alabama, monter bij, ondanks een gebroken wijsvinger. Het scheelde echter weinig of de coureur van Ed Carpenter Racing had door een zware crash de start van het seizoen moeten missen.

De schrik zat er namelijk even goed in toen Van Kalmthout op 8 april tijdens een testrit op de befaamde Motor Speedway van Indianapolis met hoge snelheid hard tegen de muur reed.

Windvlaag

Een onverwachte windvlaag bleek de boosdoener. "Met een snelheid van 350 kilometer per uur raakte ik de controle over de achterkant van de auto kwijt en voordat ik het wist, ramde ik keihard de muur", vertelt Van Kalmthout.

Bekijk hieronder de beelden van de zware crash van Van Kalmthout tijdens de testrit op de Motor Speedway op 8 april:

"Gelukkig zijn de auto's heel veilig en ben ik bijna ongedeerd uit de auto gekomen. Het had veel impact, maar gelukkig train ik hard om dat te kunnen verdragen. Een gebroken wijsvinger, daar kom ik wel overheen. Het was weer een goede les voor mij."

Rookie

De crash van Van Kalmthout, die in 2020 bij zijn IndyCar-debuut eveneens brokken maakte, hoort bij de groeipijnen van een beginnend coureur. Toch is het veelzeggend dat hij in zijn debuutjaar Rookie of the Year werd. Hij hoopt bovendien te hebben geleerd van die fouten.

"Mijn crash eerder deze maand was geen hele domme fout, dus dan kan ik er wel beter mee omgaan. Dat was de hardste wind die ik hier op de Speedway ooit heb gehad. Nu weet ik dat ik dingen rustig moet opbouwen en in de race extra moet uitkijken."

"Het was vooral door een gemis aan ervaring waardoor ik in de fout ging. Het is mooi dat ik er nu achter ben gekomen. Het heeft in ieder geval niet mijn zelfvertrouwen beschadigd."

Bekijk hieronder het interview met Rinus van Kalmthout:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl