Indy-coureur Rinus van Kalmthout EPA

Terwijl voor Max Verstappen het Formule 1-seizoen met drie races in het Midden-Oosten nog in volle gang is, geniet Rinus van Kalmthout al van een winterstop. De 20-jarige Hoofddorper heeft zijn eerste seizoen in de IndyCar glansrijk doorstaan.

Van Kalmthout, die onder de bijnaam 'Veekay' inmiddels de nodige faam geniet onder Amerikaanse autosportfans, scoorde een poleposition, pakte een podiumplaats en werd 'Rookie of the Year', de titel voor beste debutant van het jaar. Tussen de bedrijven door volgt Van Kalmthout Verstappen op de voet.

Max Verstappen noemt dit zijn beste F1-jaar, maar hij won maar één grand prix. Hoe verklaar je dat?

"Dat kan Max zelf het beste inschatten. Het gaat om je eigen prestaties: je moet elke race het maximale uit de auto en jezelf halen en dat lukt vaak. Max' auto is niet goed genoeg om Mercedes te bedreigen. Juist dat maakt zijn resultaten superknap. Uitslagen geven soms een vertekend beeld. Een race waarin je vijfde wordt kan beter zijn dan een podiumrace. Dat heb ik ook meegemaakt."

Lewis Hamilton heeft zijn titel geprolongeerd en staat op gelijke hoogte met Michael Schumacher. Zijn dominantie maakt de F1 saai. Ben jij die voorspelbaarheid al beu?

"Dat Hamilton weer zo vaak wint, daar sta ik niet van te kijken. Hij en Mercedes zijn zo veel beter dan de rest. Je hoeft eigenlijk geen race meer te kijken: Mercedes komt toch als eerste over de streep. Dat is natuurlijk superknap, maar niet goed voor de entertainmentwaarde van de sport."

"Ik heb vanuit Indianapolis alle GP's gezien, maar niet volledig. Soms alleen de start, soms de slotfase. Net hoe het me uitkwam. Ik kijk altijd rechtstreeks, omdat ik niet van samenvattingen en herhalingen hou. De kwalificatie mis ik nooit. Die vind ik het spannendst."

"Het is mooi hoe Hamilton wereldkampioen werd in Turkije. Die regenrace was zo lastig. Daar hadden alle coureurs het moeilijk. De manier waarop hij won was groots. Het toont aan dat het niet alleen door Lewis' materiaal komt. Kijk maar hoe zwaar zijn teamgenoot Bottas het in Istanbul had."

Covid-19 zorgde voor een raar seizoen. De helft van de geplande GP's sneuvelde, andere Europese circuits zoals Imola en Portimao vulden gaten op de kalender. Wat vond je van die 'nieuwe' F1-banen?

"Verfrissend. Het werd daardoor uiteindelijk best een gaaf seizoen. Vooral de Toscaanse grand prix op Mugello vond ik mooi. Ik heb daar mijn eerste race gereden in de Formule Renault. Het is een heel cool circuit zonder uitloopstroken. Als je een fout maakt, knetter je er meteen af. Heel wat anders dan die nieuwe, grote 'parkeerplaatsen' waar ze tegenwoordig op racen."

Rinus 'Veekay' van Kalmthout in zijn wagen voor de kwalificatie voor de Indy500 EPA

Werd jouw IndyCar-seizoen ook zo overhoop gehaald door de coronapandemie?

"De eerste vier races werden gecanceld. Wat daarna zou komen, wisten we niet. Twee weken van tevoren hoorde ik dat het zou starten in Texas. Toen ben ik snel naar Mexico gevlogen en in quarantaine gegaan om mee te kunnen doen aan de race."

"We hebben veertien races gereden. De impact viel uiteindelijk mee, maar het is ook niet te vergelijken met Formule 1. Dat is als reizend racecircus logistiek veel ingewikkelder met al die landsgrenzen. Wij hoefden maar twee keer te vliegen. De rest kon gewoon met de auto en de vrachtwagens."

Als je naar generatiegenoten als George Russell, Lando Norris en Verstappens teamgenoot Alex Albon kijkt, kriebelt het dan nog?

"Formule 1 is en blijft de koningsklasse. Als klein kind en als karter droom je daarvan. Ook ik keek er tegenop, maar je moet realistisch zijn: er zijn maar twintig auto's in de Formule 1 en er zijn minstens twintigduizend coureurs die in de Formule 1 willen zitten. Het is zo lastig. Je moet snel zijn, maar je moet ook de kans krijgen. Dat laatste is het moeilijkst. Zeker nu zoveel rijders hun stoeltjes in de Formule 1 kopen."

Ik weet zeker dat ik het zou kunnen redden in de F1, maar het kriebelt niet meer. IndyCars zijn bruter en niet zo doorontwikkeld. Dat maakt de races veel spannender."

IndyCar-coureur Rinus 'Veekay' van Kalmthout

"Ik heb besloten naar de States te gaan en dat is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt. Het Amerikaanse racen vind ik nu gaver dan Formule 1. Het niveau doet er niet voor onder. Ik weet zeker dat ik het zou kunnen redden in de Formule 1, maar het kriebelt niet meer. IndyCars zijn bruter en niet zo doorontwikkeld. Dat maakt de races veel spannender."

"Bij ons heb je geen auto die altijd als eerste over de streep komt. Je weet dat je kan winnen als alles op de juiste plek valt. Ik ben blij waar ik zit, geniet en wil hier nog twintig jaar door. Meer heb ik niet nodig. Ja, een paar overwinningen. Maar die komen volgend seizoen wel."

STER reclame