Rinus van Kalmthout viert een van zijn zestien zeges op weg naar de grote Indycar-series
NOS Sport

Alles voor een slok melk: autocoureur Rinus 'Veekay' debuteert in Indycar

Het is de beroemdste melkfles ter wereld. En autocoureurs aan de overzijde van de Atlantische Oceaan doen er een moord voor om die fles melk over hun hoofd te gieten. Want dat is de beloning voor het winnen van de Indianapolis 500, de grootste en meest prestigieuze wedstrijd van de zeventien in de Indycar-series.

Rinus van Kalmthout - een naam die klinkt als een stopperspil uit de jaren vijftig - kan volgend jaar een gooi doen naar de melkfles. De 19-jarige Nederlander, telg uit een auto(sport-)familie, heeft een contract bemachtigd bij het team van eigenaar én teamgenoot Ed Carpenter.

"Debuteren bij een goed team in de Indycar", glundert Van Kalmthout. "Geweldig."

Indycar-held Arie Luyendyk krijgt met Rinus 'Veekay' een opvolger

Op zijn zestiende vertrok Van Kalmthout met zijn familie naar Amerika omdat zijn kans op een doorbraak in de autosport daar groter was. Hij doorliep het opleidingsprogramma van de Indycar-organisatie, verdiende als kampioen een beurs en daarmee kon hij de volgende stappen zetten.

En nu debuteert hij dus op het hoogste niveau. "Je rijdt op drie soorten circuits", legt Van Kalmthout uit. "Op gewone circuits, zoals in de Formule 1, op stratencircuits en op ovals, waar de snelheden zo ontzettend hoog liggen. Als je in de Indycar-kampioen wordt, dan ben je echt de beste in alles."

Arie Luyendyk geniet van de melk na zijn tweede zege van de Indianapolis 500 in 1997

De beroemdste voorganger van Van Kalmthout is natuurlijk Arie Luyendyk, die van 1985 tot 2003 in de Indycar-series meereed. In 1990 en 1997 schreef hij de Indy 500 op zijn naam.

In 2006 werd Luyendyks zoon Arie junior 28ste bij de Indy 500. En daarna zat hij langs de baan bij het Indy-seizoen van Robert Doornbos. Tegenwoordig zet hij zich in voor een andere landgenoot. "Hij geeft me heel veel tips", vertelt Van Kalmthout. "En hij kent iedereen, dus bij elk team heeft hij mijn naam genoemd. Dat is geweldig."

Een ding heeft hij al gemeen met zijn beroemde voorganger. Luijendijk, geboren op Goeree Overflakkee, veranderde zijn naam in Luyendyk om de Amerikanen tegemoet te komen.

Van Kalmthout, uit Hoofddorp, gaat daarin nog een stukje verder. In de Indycar-series gaat hij vanaf de eerste race op 15 maart 2020 officieel door het leven als Rinus Veekay (de uitgeschreven vorm van de eerste letters van zijn achternaam, V.K.). "Ven Kelmthoed...dat wordt heel erg verdraaid daar. Dan is Veekay voor Amerikanen toch een stuk makkelijker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl