Rinus van Kalmthout
NOS Sport

Van Kalmthout wint eerste IndyCar-race en volgt Luyendyk en Doornbos op

Rinus van Kalmthout heeft voor het eerst een race in de prestigieuze IndyCar Series gewonnen. De 20-jarige coureur uit Hoofddorp, in Amerika bekend als 'VeeKay', won namens Ed Carpenter Racing de Grand Prix in Indianapolis.

De laatste keer dat een Nederlander een race in de IndyCar-series won, was Robert Doornbos in 2007. In 1998 zegevierde Arie Luyendyk in Las Vegas. Diezelfde Luyendyk - de leermeester van Van Kalmthout - won twee keer de befaamde Indy 500 in Indianapolis (1990 en 1997), niet te verwarren met de race van vandaag.

De nu 39-jarige Doornbos won op Mont Tremblant in Canada en San José in de Verenigde Staten. Hij stond uiteindelijk zeven keer op het podium en bemachtigde een plek in de topdrie in de strijd om het kampioenschap in de IndyCar.

Van Kalmthout reed vorig jaar als rookie in de IndyCar één keer naar het podium, ook op Indianapolis (derde). Nu was het al in de vijfde race van het seizoen raak.

Na een mooie inhaalrace - hij moest vanaf de start zes auto's inhalen - verwees hij voormalig Formule 1-coureur Romain Grosjean naar de tweede plaats. Grosjean was van pole gestart, Van Kalmthout als zevende.

15 mei, een memorabele racedatum

Onder raceliefhebbers is ook de datum waarop Van Kalmthout zijn eerste overwinning behaalt een thema: 15 mei. In de Formule 1 behaalde Max Verstappen exact vijf jaar geleden - op 15 mei 2016 - ook zijn eerste overwinning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl