Max Verstappen straalt van oor tot oor na zijn triomf in Barcelona in 2016

Vijf jaar geleden won Verstappen zijn eerste: 'Ik heb gewoon kippenvel, jongens'

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

Het is vandaag exact vijf jaar geleden dat een groot deel van Nederland helemaal in de ban raakte van de overwinning van Max Verstappen in de Grand Prix van Spanje. Een typisch 'waar-was-jij-toen-moment'.

Sportminnend Nederland volgt de verrichtingen van de toen 18-jarige coureur niet alleen op de tv, maar luistert ook via Langs de Lijn naar de wonderbaarlijke verrichtingen van Verstappen.

Treffend voor die dag is dat Verstappen in een klap Nederland in de ban van de Formule 1 weet te brengen. Voormalig wielrenner Erik Breukink vat op sociale media die beleving in twee simpele zinnen samen. "Nog nooit gebeurd. Met familie zit ik Formule 1 te kijken."

"Het is dat chauvinistische effect dat in werking trad. Ik merkte dat ook bij mijzelf. Het was zeldzaam wat er gebeurde", vertelt Hugo Borst, die op die bewuste dag met presentator Henry Schut en oud-coureur Jan Lammers de race van Verstappen vanuit de radiostudio volgt.

In een aparte ruimte, niet ver daarvandaan, geeft Louis Dekker op hetzelfde moment het radiocommentaar. "De ironie wilde dat ik drie dagen op het circuit was in Barcelona, maar dat ik zondagochtend terug naar Nederland vloog, zodat ik in Hilversum commentaar kon geven."

Gekluisterd aan de radio als Verstappen in 2016 voor sportgeschiedenis zorgt

De interesse in de grand prix neemt die dag in rap tempo toe als Mercedes-teamgenoten Lewis Hamilton en Nico Rosberg elkaar al in de eerste ronde uitschakelen middels een crash.

Er klinkt ongeloof, want: Verstappen is één klap een serieuze kandidaat voor het podium geworden.

Ik was als de dood om Verstappen en Ricciardo door elkaar te halen.

Formule 1-commentator Louis Dekker

Lammers noemt Verstappen al in een vroeg stadium van de wedstrijd "de Messi van de autosport" en spreekt ook als eerste uit dat de Red Bull-coureur gaat winnen. "Als ik mijn geld zou moeten inzetten, zou ik dat nu op Verstappen doen."

De Nederlander pakt door een andere bandenstrategie van teamgenoot Daniel Ricciardo ook daadwerkelijk de leiding en kan nu echt de eerste Nederlandse winnaar van een Formule 1-race worden. "Ik heb gewoon kippenvel, jongens", zegt Borst in de studio tegen Lammers en Schut.

Zelfs Lammers weet dan even niet waar hij het zoeken moet. "Zijn we wel klaar voor een Nederlandse grandprixwinnaar?"

Nederland kijkt en hoort in spanning hoe Verstappen zijn koppositie verdedigt en op weg is naar historie.

Ook in het commentaarhok van Dekker neemt de spanning toe. "En je moet begrijpen dat ik toen als de dood was om Verstappen en Ricciardo door elkaar te halen. Ze hadden ongeveer dezelfde helm en Ricciardo reed met nummer 3 en Verstappen met nummer 33...", zegt Dekker.

De commentator krijgt het daarna nog iets warmer als in de absolute slotfase een Red Bull-auto een lekke band krijgt. "Het was zo logisch om te denken dat het Verstappen was, omdat hij toen al zo lang op die banden aan het rijden was, maar het was Ricciardo en het ging gelukkig ook goed. Maar ik was vanaf dat moment wel een paar jaar ouder geworden."

Verstappen brengt de overwinning over de streep, waarna er - voor heel even - een nationaal feest losbarst. Dekker: "Ik had me door de lange dag totaal niet voorbereid op wat ik eigenlijk wilde zeggen zodra Verstappen over de streep zou komen, maar dat maakt het moment ook weer puurder eigenlijk."

Iedereen geniet mee met Verstappen

Premier Mark Rutte belt met Verstappen en ook prominente Nederlandse sporters zoals Dafne Schippers, Epke Zonderland en Michael van Gerwen geven via sociale media blijk van hun bewondering voor de zege van de coureur.

Dekker herinnert zich het moment waarop sportgeschiedenis werd geschreven, nog goed. "Ik zat eerst vooral in een fase waarin je denkt: hier gebeurt iets wat helemaal niet hoort. Verstappen spotte immers als rookie bij Red Bull met alle wetten. En 's avonds kwam pas het besef. Je krijgt dan door wat de impact is geweest zodra je alles aan het terugkijken bent. Je zit als commentator ook in je eigen bubbel."

"Ik las zelfs berichten dat mensen hun auto aan de kant hadden gezet om op de radio in alle rust de ontknoping van de race te kunnen volgen. Dat is eigenlijk onvoorstelbaar, maar het zegt genoeg over de beleving die men erbij had."

Max Verstappen (links) met vader Jos na zijn overwinning bij de Grand Prix van Spanje in mei 2016

Volgens Borst heeft de ontmoeting tussen Verstappen en Johan Cruijff op 2 maart 2016, tijdens de traditionele wintertest in Barcelona, de winst van Verstappen nog specialer gemaakt. Cruijff overleed drie weken later aan longkanker. Twee maanden later zegevierde Verstappen in Spanje.

"Die twee hebben elkaar destijds geïnspireerd. Ik ben ervan overtuigd dat Verstappen wat van de brille van Cruijff heeft kunnen overnemen", aldus Borst.

De grote impact van de overwinning van Verstappen komt volgens Borst ook door het onverwachte karakter ervan. "Dit blijft absoluut een mooie prestatie die in de geschiedenisboeken hoort", zegt hij.

"Maar die wereldtitel gaat er ook ooit natuurlijk een keer van komen. Dan komt de overwinning in Barcelona in de schaduw te staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl