NOS NieuwsAangepast

Kabinet moet na arbitrage miljarden extra uittrekken voor jeugdzorg

Er moeten de komende jaren miljarden euro's meer naar de jeugdzorg. Dat is de uitkomst van een arbitragezaak die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had aangespannen tegen het kabinet, bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

Morgen wordt de zaak besproken in de ministerraad. De betrokken partijen willen dan pas inhoudelijk reageren. De arbitragecommissie vindt volgens RTL dat het budget volgend jaar met 1,9 miljard euro omhoog moet. In 2023 en 2024 moet er 1,6 miljard euro extra bij. Dat bedrag loopt jaarlijks af tot 800 miljoen in 2028.

FNV Zorg & Welzijn vindt het nog te vroeg voor jubelreacties. De vakbond wil eerst het gesprek met staatssecretaris Blokhuis afwachten op 1 juni. Daarin moet bijvoorbeeld duidelijk worden hoe het extra geld zal worden besteed. "Dat er geld naar gemeenten gaat, betekent niet automatisch dat er geld naar de jeugdzorg gaat. Dat is in het verleden helaas al te vaak gebleken", zegt bestuurder Maaike van der Aar tegen het ANP.

Werkdruk en rompslomp

De jeugdzorg kampt met hoge werkdruk, administratieve rompslomp en knellende regels, concludeerde de Sociaal-Economische Raad (SER) onlangs. Ook kampen werkgevers met geldproblemen en personeelstekorten. Het adviesorgaan stelde ook vast dat het gemeenten niet lukt om greep te krijgen op de stijgende uitgaven voor de jeugdzorg.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor dit dossier. Met het overhevelen van de taken werd ook flink bezuinigd. Gemeenten vinden al jaren dat het kabinet te weinig geld geeft om goede jeugdzorg te kunnen regelen.

In 2019 gaven de gemeenten zo'n 1,6 miljard euro meer uit aan jeugdzorg, mede doordat meer jongeren zorg nodig hadden en behandelingen langer duurden. De regering maakte vorige maand bekend dat gemeenten 613 miljoen euro extra krijgen om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken. De uitkomst van de arbitragezaak suggereert dat dit bedrag fors kan oplopen.

Arbitrage

Langdurige onderhandelingen tussen het Rijk en de gemeenten liepen eerder dit jaar op niks uit. Daarna kwam het besluit om over te gaan tot een arbitrageprocedure. Daarbij beslist niet een rechter, maar geven deskundigen een oordeel over een conflict. Deze zogenoemde 'Commissie der Wijzen' wordt geleid door voormalig topambtenaar Richard van Zwol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl