De presentatie van de start van de Vuelta voor 2020
NOS Wielrennen

Vuelta bevestigt start in Nederland in 2022

In 2022 start de Vuelta alsnog in Nederland. Dat bevestigt de organisatie van de Ronde van Spanje. De ronde zou aanvankelijk in 2020 starten in Utrecht, maar door de coronapandemie ging dit niet door.

Er was vorig jaar gelijk duidelijk dat Utrecht de plannen niet in de prullenbak hoefde te mikken. Als 'goedmakertje' zou de Domstad in 2022 - de start van de Ronde van Spanje in 2021 was al vergeven aan Burgos - opnieuw in het routeschema opgenomen kunnen worden.

Nu zijn alle plooien daarvoor gladgestreken. Geluk bij een ongeluk: dat valt samen met de viering van 900 jaar stadsrechten voor Utrecht. De Domstad huisvestte in 2015 al de start van de Tour de France. In 2010 was de stad finishplaats in de Giro d'Italia, die toen in Amsterdam begon.

Utrecht, Den Bosch, Breda

Dezelfde steden worden aangedaan als in 2020 al de bedoeling was; naast Utrecht ook Den Bosch en Breda. Op de site van La Vuelta Holanda meldt de organisatie: "Nadat de projectorganisatie genoodzaakt was om in 2020 de start van dit omvangrijke wielerevenement terug te geven aan de Spaanse organisatie in verband met de pandemie, is gekeken naar de optie om de start te verplaatsen naar een ander jaar. De conclusie van dit haalbaarheidsonderzoek is dat La Vuelta alsnog in augustus 2022 start in Utrecht en Noord-Brabant."

Oud-winnaars Joop Zoetemelk (l) en Jan Janssen (r) bij de presentatie van de Vuelta-start in 2020

Een exacte datum is nog niet bekend, aangezien de UCI de kalender nog niet heeft opgesteld.

Organisatiekracht Nederland

Vuelta-directeur Javier Guillén: "Het is een langgekoesterde wens om in het fietsland Nederland te starten. Nederland staat bekend om haar organisatiekracht en ik weet zeker dat we, ook gezien de huidige situatie, erin kunnen slagen om het evenement op een goede en vooral veilige manier te kunnen organiseren."

Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht): "Dat we zo'n groot sportevenement alsnog naar Nederland en naar Utrecht hebben kunnen halen, is een enorme opsteker na deze moeilijke periode."

Drie etappes

De organisatie publiceerde woensdag de drie etappekaartjes met exact dezelfde route die ook voor 2020 was uitgestippeld.

  • La Vuelta
    Eerste etappe: Utrecht - Utrecht
  • La Vuelta
    Tweede etappe: Den Bosch - Utrecht
  • La Vuelta
    Derde etappe: Breda - Breda

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl