Feest bij stadion NEC, waar duizenden fans de promotie vieren

Feest in Nijmegen na de promotie van NEC. Buiten bij het Goffertstadion verzamelden zich duizenden dolgelukkige fans om de spelers die terugkeerden uit Breda te onthalen met vuurwerk en gezang.

Een officiële huldiging zou vanwege het coronavirus niet mogelijk zijn, zo werd vooraf door de club en de gemeente Nijmegen gecommuniceerd. Maar de taferelen rondom het stadion hadden behoorlijk veel weg van een huldiging.

De fans, die al snel na de beslissende zege op NAC samenkwamen bij het stadion, moesten uren wachten op de spelersbus. Eenmaal aangekomen werden de spelers onder luid gejuich op een speciaal opgebouwd podium voor de hoofdingang gehuldigd.

Burgemeester Bruls van Nijmegen besloot niet in te grijpen: "We laten de supporters op een plezierige manier uitrazen. Mensen zoeken elkaar toch op. Het is iedereen even gegund", zei hij over het feest. Rond 00.00 uur was het afgelopen, toen de spelers naar binnen vertrokken.

Springen en zingen

"Bizar, dit is fantastisch", aldus doelman Norbert Alblas tussen de harde klanken van de muziek door tegen Omroep Gelderland. "We hebben hier zo hard naar uitgekeken." De supporters sprongen en zongen erop los. Even bestond de anderhalve meter afstand niet meer.

Roland Heitink

Vier seizoenen lang moesten de supporters uit Nijmegen het doen met voetbal uit de eerste divisie. Dankzij winst op NAC in de finale van de play-offs komt daar verandering in. NEC had het erg lastig in Breda, maar wist door een doelpunt vlak voor tijd met 2-1 te winnen.

Extra motivatie na NAC-uitspraken

"We hebben op het juiste moment gepiekt", was dan ook de conclusie van aanvoerder Rens van Eijden. De verdediger liet weten dat zijn team extra gemotiveerd was na uitspraken uit het kamp van NAC nadat de Brabanders in de halve finale FC Emmen hadden verslagen.

Vanuit NAC werd toen gezegd dat men de 'moeilijkste wedstrijd al had gehad'. "Die uitspraken zijn wel in onze groepsapp rondgegaan", gaf de 33-jarige Van Eijden toe. "Wij hebben het niet nodig om ons in de media te profileren", sneerde de oud-speler van AZ.

Bekijk hieronder de reacties van NEC-trainer Rogier Meijer, NAC-trainer Maurice Steijn en NEC-speler Cas Odenthal.

In Breda kwam de klap hard aan. Rondom het Rat Verlegh Stadion, waar 2.500 fans de nederlaag vanaf de tribunes meemaakte, waren na afloop ongeregeldheden. De ME moest ingrijpen.

Agenten bekogeld met vuurwerk

Volgens Omroep Brabant moest de politie de fans met wapenstokken en schilden tegenhouden. De agenten werden bekogeld met hekwerken, fietsen, vuurwerk en glas. Er werden meerdere mannen opgepakt.

"Een ongelooflijke deceptie", noemde NAC-trainer Maurice Steijn het mislopen van promotie. Hij zag zijn elftal twintig minuten voor tijd terugkomen van een 1-0 achterstand. Daarna leek NAC door te drukken, maar NEC scoorde in de 89ste minuut.

"We geven één kans weg", zuchtte Steijn. "Één keer wordt er niet meegelopen, en de bal ligt erin. Dit is ongelooflijk zonde. Onze droom is aan diggelen."

STER reclame