NEC-speler Bart van Rooij kan zijn geluk niet op na de winst op NAC

NEC verslaat NAC in slotfase en keert na vier jaar terug in de eredivisie

Na een afwezigheid van vier jaar keert NEC terug in de eredivisie. In een spannende finale van de play-offs werd NAC Breda verslagen na een prachtig doelpunt van Jonathan Okita in de 89ste minuut: 2-1.

NEC kwam op voorsprong in Breda, maar werd daarna flink teruggedrongen. Twintig minuten voor tijd maakte NAC, gesteund door 2.500 fans in het Rat Verlegh Stadion, de verdiende gelijkmaker.

NEC leek rijp voor de slacht, maar dankzij de buitenkant van de rechtervoet van Okita mag de club uit Nijmegen zich weer eredivisionist noemen.

De ploeg van Rogier Meijer was in de play-offs eerder al veel te sterk voor Almere City (0-4) en Roda JC (3-0).

Sfeeracties voor wedstrijd van het jaar

Meteen na de winst in de halve finales maakten Breda en Nijmegen zich op voor de wedstrijd van het jaar. De fans van NAC lieten zaterdag de spelersbus al stilstaan bij een sfeeractie op de A58 en ook voorafgaand aan de wedstrijd van vandaag moedigden de supporters hun team massaal aan rondom het stadion.

De sfeer voorafgaand aan NAC-NEC in Breda

In Nijmegen werd de NEC-spelersbus uitgezwaaid door honderden fans, bewapend met vuurwerk en rookbommen. Het maakte de belangen van dit duel duidelijk. Sponsoren van NAC stelden zelfs een aanmoedigingspremie van honderdduizend euro beschikbaar voor de selectie, mits de club zou promoveren.

De aanwezigheid van 2.500 fans in het Rat Verlegh Stadion in Breda maakte NAC, de nummer vijf van de reguliere competitie, tot licht favoriet tegen NEC, dat als zevende eindigde. Toch waren het de Nijmegenaren die bij rust op voorsprong stonden.

NAC-doelman in de fout

NAC-doelman Nick Olij, afgelopen donderdag nog de held na de gewonnen strafschoppenserie tegen FC Emmen, zat volledig mis bij een vrije trap, waardoor NEC-verdediger Cas Odenthal simpel kon binnenkoppen. Na de tegengoal drong NAC meer aan. Kaj de Rooij kopte bovenop de lat.

NAC-doelman Olij zit mis, de kopbal van Odenthal gaat erin

Na rust ging de intensiteit van het duel omhoog. NEC, met routiniers Édgar Barreto en Rens van Eijden in de ploeg, verdedigde compact en hoopte voorin op een bevlieging van de handige Okita. NAC viel aan, maar creëerde aanvankelijk geen grote kansen.

Joker Van Hooijdonk

Maurice Steijn kwam na een uur met een dubbele wissel en bracht de spitsen Sydney van Hooijdonk en Mario Bilate binnen de lijnen. NEC kwam er toen al helemaal niet meer aan te pas. Het was wachten op de gelijkmaker.

Die kwam van de voeten van Van Hooijdonk, net tien minuten op het veld stond. Robin Schouten brak door over rechts, Van Hooijdonk liep weg uit de rug van Van Eijden en tikte van dichtbij de 1-1 binnen.

Sydney Van Hooijdonk tikt twintig minuten voor tijd de gelijkmaker binnen

Het spelbeeld bleef onveranderd. NAC voelde dat het beter was en wilde het karwei binnen de negentig minuten afmaken. NEC kwam er soms gevaarlijk uit en vroeg om een strafschop na een vermeende overtreding op Jordy Bruijn. Scheidsrechter Björn Kuipers wilde van niets weten.

De spanning werd heviger, de krachten minder en het voetbal slordiger. En ondertussen tikte de tijd door. De nagelbijtende NAC-fans op de tribunes zagen hoe hun ploeg in de laatste paar minuten plots werd teruggedrongen. Een laag schot van Bruijn ging net naast de rechterpaal.

Het bleek een waarschuwingsschot. Okita, de gevaarlijkste NEC'er op het veld, werd de man van de wedstrijd na een acrobatische actie met een prachtgoal (en Bredase tranen) tot gevolg.

Bekijk hieronder de reacties van NAC-trainer Maurice Steijn, NEC-trainer Rogier Meijer en NEC-speler Cas Odenthal.