Sergio Peña treurt na zijn gemiste strafschop ANP

Na drie seizoenen in de eredivisie is het doek voor FC Emmen gevallen. NAC Breda was donderdag in de halve finale van de play-offs, om een ticket voor het hoogste niveau, na het nemen van strafschoppen te sterk voor de thuisploeg. Na 120 minuten was de stand 1-1.

Emmen won zijn laatste twee duels in de eredivisie, van Heerenveen (3-1) en VVV-Venlo (0-4), maar eindigde op de zestiende plek. Daardoor moest het nacompetitie spelen. Gezien het verloop van de competitie - pas de 23ste wedstrijd leverde een eerste zege op - een knappe prestatie.

De club uit Drenthe maakte in 2018 zijn debuut op het hoogste niveau nadat via de play-offs promotie was afgedwongen door te winnen van NEC en Sparta Rotterdam. In zijn eerste eredivisieseizoen werd Emmen veertiende en vorig jaar stond het twaalfde toen de competitie werd afgebroken.

Bredase muur

Tegen NAC wilde Emmen een finaleplaats afdwingen, met NEC als tegenstander. De speelwijze van de Bredanaars, die compact verdedigden, bezorgde de ploeg van trainer Dick Lukkien echter problemen.

Emmen wist in de eerste helft geen bres te slaan in de Bredase muur en tot overmaat van ramp maakte NAC een goal. Een lange bal van Thom Haye belandde bij Ramon Hendriks. Hij behield het overzicht en bediende Lex Immers op maat: 0-1.

Dolle vreugde bij NAC-trainer Maurice Steijn en Thom Haye Pro Shots

Na rust had Emmen opnieuw het meeste balbezit, maar het ontbeerde aanvankelijk creativiteit om NAC in verlegenheid te brengen. Alleen bij kansjes voor Nick Bakker (kopbal net naast) en Kerim Frei (bal breed in plaats van schot) veerden de 1.200 aanwezigen op.

Aan de andere kant had Lewis Fiorini de beslissing op zijn voet na een pass van Immers. De huurling van Manchester City zag zijn poging net naast het doel van Michael Verrips verdwijnen.

Gelijkmaker

Tien minuten voor tijd kwam Emmen toch op gelijke hoogte. Een voorzet van Caner Cavlan ging via invaller Nikolai Laursen en de schouder van NAC'er Hendriks tegen de touwen. Cavlan schoot even later in kansrijke positie voorlangs.

Emmen voerde de druk op, maar wist niet meer te scoren waardoor een verlenging noodzakelijk was. Daarin werd, ondanks een overwicht van de thuisploeg, niet gescoord. Vervolgens nam NAC de penalty's beter.

Loterij

Namens Emmen misten Keziah Veendorp en Sergio Peña. Dion Malone faalde namens NAC. Mounir El Allouchi velde vervolgens het vonnis over de Drenten.

"Dit is pijnlijk", reageerde Emmen-aanvoerder Michael de Leeuw na afloop. "Zeker als je kijkt naar de manier, totaal onverwacht. Penalty's zijn natuurlijk een loterij en het kan alle kanten op, maar hier had ik geen rekening mee gehouden."

Bekijk de reacties van Michael de Leeuw, Emmen-trainer Dick Lukkien en NAC-keeper Nick Olij.

"Dit doet heel veel pijn. Dat gevoel is niet te beschrijven", treurde FC Emmen-trainer Dick Lukkien, die nog een contract voor twee jaar heeft bij de Drentse club.

"Dit hoop je ook niet mee te maken, maar het is ons toch overkomen. Je hebt het gevoel dat je iedereen in de steek hebt gelaten. Al die mensen die ons hebben gesteund, hebben dit niet verdiend. Maar het gebeurt toch."

"Als de gelijkmaker lang uitblijft, denk je: het zal niet...? We hebben de hele wedstrijd zwaar de overhand gehad en geven een heel goedkope goal weg. Toen de gelijkmaker toch viel, dacht ik: misschien kunnen we voor de negentig minuten nog erop en erover. Het zat alleen allemaal niet mee. Zo'n avond was het."

STER reclame