Tot gisteren werd er in Nationaal Park Hoge Kempen naar Conings gezocht
NOS Nieuws

Voortvluchtige Belgische militair op opsporingslijst Interpol

De voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings is door justitie in zijn land op de internationale opsporingslijst van Interpol geplaatst.

Hij wordt gezocht voor het dreigen met een terroristische aanval op personen en een regering, staat daar te lezen.

In Nationaal Park Hoge Kempen wordt niet meer intensief naar hem gezocht. Daar hielden de afgelopen dagen honderden militairen en politieagenten een zoektocht, nadat dinsdag zijn auto in de buurt was gevonden. "Tot op heden is de gezochte persoon er niet gevonden", zei een woordvoerder van het Belgische Openbaar Ministerie tegen VRT Nieuws. Het natuurgebied is weer open voor het publiek.

De gouverneur van de Belgische provincie Limburg houdt nog een slag om de arm. "Er zullen nog altijd zoektochten gehouden worden en er zal ook altijd een patrouille aanwezig zijn. Er zal altijd iemand aanwezig zijn om in te grijpen, maar op dit moment ziet het er echt niet naar uit dat dit nodig zal zijn. Men vraagt natuurlijk aan de mensen om altijd voorzichtig te zijn en verdachte dingen te melden aan de lokale politie."

Legertop neemt afstand

De Belgische legertop neemt afstand van Conings. "Ik zie met lede ogen aan dat ook militairen zich scharen achter de steuncampagnes voor JC", zegt generaal Marc Thys, de tweede man van het Belgische leger op Twitter. "Wat ook zijn staat van dienst is, hij heeft met zijn gedrag en actie zijn eed van militair gebroken. Hij heeft de waarden van de organisatie volledig overboord gegooid."

Conings vertrok maandag zwaarbewapend van de kazerne. Dinsdag werd er een zoekactie opgetuigd. De autoriteit die het dreigingsniveau in België vaststelt, omschrijft hem als een "potentieel gevaarlijke extremist". Waarom de militair nog toegang had tot de wapens, is onduidelijk .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl