Mark Parsons als coach van Portland Thorns Pro Shots

Mark Parsons wordt de opvolger van Sarina Wiegman als bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal. De Engelsman is nu nog trainer van de vrouwen van Portland Thorns, dat uitkomt in de NWSL, de hoogste divisie in de Verenigde Staten.

De 34-jarige Parsons, die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft, zal na de Spelen bij Oranje beginnen. Zijn contract loopt tot en met het WK van 2023, met nog een optie voor de Olympische Spelen van 2024 als de Oranjevrouwen zich daarvoor plaatsen. De eerste maanden combineert hij het bondscoachschap nog met zijn functie bij Portland Thorns.

"We denken dat we met Parsons een hele goede opvolger hebben gevonden voor Sarina", zegt Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal bij de KNVB. "Hij is op zeer jonge leeftijd trainer geworden en naar Amerika gegaan, waar het vrouwenvoetbal erg groot is. Hij is al acht jaar actief op het allerhoogste niveau en heeft met topspelers en toptalenten gewerkt."

KNVB-directeur over opvolger Wiegman: 'Coach die kan omgaan met topspelers'

Parsons begon zijn trainerscarrière bij de vrouwen van Chelsea en ging vervolgens in de Verenigde Staten aan de slag bij DC United en Washington Spirit.

Gewerkt met grote namen

Hij heeft in zijn carrière als clubcoach onder anderen samengewerkt met Tobin Heath, die met het Amerikaanse nationale team twee keer olympisch goud won (2008 en 2012) en twee keer wereldkampioen werd (2015 en 2019), en 93-voudig international Lindsey Horan.

"We zochten een coach die om kan gaan met topspelers, want die hebben wij inmiddels ook wel degelijk in onze gelederen", verklaart Hoogma de keuze voor Parsons. "Maar we hebben ook een aantal talenten dat eraan zit te komen en ook de stap moet gaan maken."

Sarina Wiegman met Lieke Martens ANP

Wiegman is sinds januari 2017 de coach van Oranje. Dat jaar veroverde ze met de ploeg de Europese titel en twee jaar later loodste ze Oranje naar de WK-finale. In augustus werd bekend dat ze na de Olympische Spelen bondscoach van Engeland wordt.

Mede door de coronamaatregelen duurde het vervolgens lang totdat bekend werd wie haar gaat opvolgen. Parsons wilde namelijk eerst naar Nederland komen om kennis te maken. Door de reisbeperkingen was dat lange tijd niet mogelijk.

Jessica Torny, die eerder zelf als mogelijke opvolgster van Wiegman werd genoemd, wordt Parsons' assistent.

STER reclame