Navalny's post op Instagram van vandaag Instagram / Navalny

De gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft voor het eerst in weken weer van zich laten horen. Navalny herstelt van de gevolgen van een hongerstaking die hij ongeveer een maand geleden beëindigde.

In een post met een lange, poëtische tekst op Instagram laat Navalny weten in de gevangenis te genieten van koffie, boter en witbrood.

Hij beschrijft hoe hij geluk vindt in de Russische gevangenis; "Zorg ervoor dat je altijd iets te vieren hebt. Je moet jezelf iets ontzeggen waar je erg van houdt, zoals in mijn geval brood. Dat at ik alleen op zondag en daardoor werd het automatisch een feestdag." Dat ontzeggen geldt volgens hem niet voor mensen, "houd altijd van uw dierbaren", zo sluit Navalny zijn tekst af.

In de post gaat Navalny niet in op details van zijn gezondheid.

'Min of meer hersteld'

Vanochtend liet de directeur van het Russische gevangeniswezen weten dat het met de gezondheid van Navalny weer beter gaat. Volgens directeur Alexander Kalasjnikov eet Navalny normaal en is hij zwaarder geworden. Hij zou nu 82 kilo wegen.

In de verklaring van Kalasjnikov, die via persbureau Tass werd verspreid, staat dat de belangrijkste criticus van president Poetin "min of meer" hersteld is. Verder wordt vermeld dat hij kan communiceren met zijn familie. Uit de verklaring wordt niet duidelijk op welke manier dat kan.

De directeur van Navalny's anti-corruptiestichting FBK, Ivan Zjdanov, bevestigde eerder vandaag dat het met zijn gezondheid de goede kant op gaat, maar gaf verder geen details.

Hernia, cystes, aangetaste zenuwen

Navalny werd in februari veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar, Eind maart ging hij in hongerstaking, nadat hij meerdere gezondheidsproblemen had gekregen. Hij wilde met zijn hongerstaking afdwingen dat hij door een onafhankelijke arts zou worden onderzocht.

Na ruim drie weken, waarin Navalny steeds verder verzwakte en er angst was dat hij zou komen te overlijden, gaven de Russische autoriteiten toe. Onafhankelijke artsen kregen toegang tot hem en stelden vast dat Navalny een dubbele hernia had, cystes op zijn lever en aangetaste zenuwen in zijn benen. Op aandringen van de artsen gaf hij na 24 dagen zijn hongerstaking op.

Toen hij de gevangenis in ging in februari woog Navalny 93 kilo. Naar eigen zeggen was hij aan het eind van zijn hongerstaking, op 23 april, meer dan 20 kilo afgevallen. Als hij nu dus weer 82 kilo weegt, zou dat betekenen dat hij ongeveer helft van zijn gewichtsverlies heeft 'goedgemaakt'.

Navalny heeft nog een rechtszaak lopen tegen de Russische autoriteiten. Omdat hij als vluchtgevaarlijk wordt beschouwd, wordt hij in de gevangenis extra bewaakt en voortdurend in de gaten gehouden. Navalny spreekt zelf van marteling, omdat hij 's nachts elk uur wakker wordt gemaakt om te controleren of hij er nog is. Over ruim een maand dient er een zaak waarin Navalny eist dat er aan dat regime een eind komt.

Actie tegen FBK

Ondertussen proberen de autoriteiten Navalny's beweging FBK definitief het zwijgen op te leggen. Een rechtbank in Moskou oordeelt op 9 juni of FBK op een lijst met extremistische organisaties komt, naast IS en al-Qaida. Medewerkers van zijn anticorruptie-organisatie kunnen dan tot tien jaar cel krijgen, sympathisanten tot zes jaar.

Alle werkzaamheden van FBK werden in afwachting van de uitspraak van de rechter al opgeschort. Eind vorige maand besloot Leonid Volkov, stafchef van de Navalny-beweging, zelf de stekker eruit te trekken. Alle kantoren gingen dicht, bankrekeningen werden gesloten en socialmedia-accounts verwijderd. "De Navalny-campagne bestaat niet meer", zei Volkov toen.

Een week na het beëindigen van zijn hongerstaking sprak Navalny via een videoverbinding tot zijn vrouw Julia:

Navalny tijdens zitting: 'Ik zie eruit als een eng skelet'

STER reclame