Op een van de foto's zijn de zonnepanelen en communicatieantenne van de rover te zien
NOS Nieuws

Chinese Marsrover Zhurong stuurt eerste foto's

De Chinese Marsrover Zhurong heeft zijn eerste foto's doorgestuurd vanaf de rode planeet. Sinds de landing in de nacht van vrijdag op zaterdag had China nog geen beelden vrijgegeven.

De twee foto's tonen het Marslandschap gezien vanaf de voorzijde en vanaf de achterzijde van de rover, die nog op de lander staat. De rover zal later afdalen naar het oppervlak, via de rails die op een van de foto's te zien zijn. De bedoeling is dat er onderzoek wordt gedaan naar sporen van vroeger leven op de planeet. In het gebied, Utopia Planitia, was mogelijk vroeger een oceaan.

De foto's laten ook zien dat een aantal kritieke onderdelen van de rover succesvol is geactiveerd.

Het landschap van Utopia Planitia, het gebied waar Zhurong is geland

Chinese onderzoekers hopen dat Zhurong het zeker negentig dagen volhoudt. Het wagentje heeft onder meer een laserinstrument om de samenstelling van het gesteente te analyseren en een radar om te zoeken naar ijs onder het oppervlak. Op de mast zitten verschillende camera's en Zhurong heeft ook een instrument om het weer te bestuderen.

Volgens Andrew Jones, een Britse journalist die is gespecialiseerd in de Chinese ruimtevaart, betekenen de succesvolle landing en het tot nu toe goed functioneren van de rover een grote stap voor China.

"Dit is de eerste onafhankelijke planeetmissie van China. Ze hadden er in 2011 al een die meeliftte met een Russische sonde, maar die kwam niet uit een baan om de aarde", zegt Jones. "Nu proberen ze het opnieuw, maar deze keer doen ze het helemaal zelf. Ze kunnen nu veel meer, met raketten die veel krachtiger zijn. Ze hebben al een aantal landers en rovers neergezet op de maan, dus daar hebben ze ook ervaring mee. Al zijn de omstandigheden op Mars wel heel anders."

De rover staat relatief dicht bij een van de eerste succesvolle landers op Mars, Viking 2. Ook de nieuwe Amerikaanse rover Perseverance rijdt op korte afstand rond. Die geringe afstand is overigens wel relatief: Perseverance en Zhurong zijn nog steeds meer dan 1800 kilometer van elkaar verwijderd en zullen elkaar zeker niet tegenkomen.

Succesvolle landingen op Mars

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl