Matthijs van Nieuwkerk in gesprek met koningin Máxima ANP

Koningin Máxima vindt dat ze voor de coronacrisis "een beetje te veel" op reis was voor haar werk en is "dankbaar" voor de tijd die ze nu mede door de pandemie met haar gezin heeft doorgebracht. Dat zegt ze in een interview dat ze gaf aan Matthijs van Nieuwkerk in het kader van haar vijftigste verjaardag. Die verjaardag is vandaag.

"Ik moet zeggen: ik reisde een beetje te veel voor corona. Ik ben ook ergens stiekem een beetje blij dat ik minder moet reizen", aldus Máxima. "Zeker nu er ook twee kinderen uit huis gaan. Dat ik die tijd heb gehad met ze, daarvoor ben ik echt zo dankbaar." Prinses Amalia neemt na haar eindexamen een tussenjaar en Alexia gaat na de zomer een opleiding doen in Wales.

Van Nieuwkerk interviewde Máxima onlangs in Paleis Huis ten Bosch. De makers lieten vooraf weten dat het een "openhartig gesprek" was over het leven, de liefde en het werk. Het volledige interview is vanavond te zien bij de NOS.

De koningin vertelde onder meer over haar werk en wat er voor haar veranderde door de coronapandemie:

'Ik was stiekem blij dat ik minder kon reizen door corona'

Het is uitzonderlijk dat Máxima een uitgebreid tv-interview geeft. De laatste keer dat ze dat alleen deed, was in 2011 in de NOS-documentaire Portret van een Prinses, die werd gemaakt in de aanloop naar haar 40ste verjaardag. Twee jaar later werd ze kort voor de inhuldiging samen met aanstaand koning Willem-Alexander geïnterviewd.

Bekijk hier alvast hoogte- en dieptepunten in de afgelopen 20 jaar:

Máxima wordt 50: zo leerde Nederland haar kennen

In de aanloop naar de verjaardag maakte de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren foto's openbaar die koning Willem-Alexander van zijn vrouw in de tuin van Paleis Huis ten Bosch heeft gemaakt. De koning maakte de foto's begin deze maand:

Eerder werd al bekend dat Máxima een velletje postzegels krijgt ter ere van haar tiende lustrum. Bijzonder is dat er ook een postzegel met een privéfoto bij zit.

STER reclame