Morgen wordt prinses Máxima 40 jaar. Sinds Nederland haar tien jaar geleden leerde kennen, is ze mateloos populair.

Ter gelegenheid van haar 40ste verjaardag zendt de NOS vanavond de documentaire 'Máxima, portret van een prinses' uit. In het programma staat het huidige leven van Máxima centraal. Haar leven als prinses, als echtgenote, als moeder en als carrièrevrouw.

Documentairemaker Etienne Glebbeek volgde Máxima gedurende negen maanden tijdens haar werkzaamheden voor financiële bewustwording in binnen- en buitenland, tijdens werkbezoeken in Nederland en hij filmde de prinses met haar gezin op villa Eikenhorst. Verslaggever Dominique van der Heyde sprak op vier verschillende momenten met Máxima.

Identiteit

Máxima vertelt in de documentaire dat ze geniet van de verscheidenheid aan taken waarmee ze zich bezighoudt. "Ik sta niet stil bij de beperkingen, maar bij de mogelijkheden. En dat is heel veel."

Ondanks haar drukke agenda leveren haar bezigheden haar meer energie op dan ze haar kosten, aldus de prinses. En of ze nu in New York in het bijzijn van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton een toespraak houdt over het belang van 'inclusive finance', of met bejaarden spreekt in een verzorgingshuis in Nederland, ze doet het allemaal met hetzelfde ogenschijnlijke gemak.

Dat haar toespraak over de Nederlandse identiteit in 2007 zoveel stof deed opwaaien, heeft haar wel een belangrijke les geleerd, zegt ze in het interview. Het was juist haar intentie Nederland een compliment te maken door de diversiteit in de Nederlandse cultuur te benadrukken. Als ze had geweten hoe haar toespraak ontvangen zou worden, zou ze het anders gezegd hebben.

Sinterklaas

De documentaire geeft ook een inkijkje in het gezinsleven van de prinses. Nederlandser kan het niet: samen met man en kinderen een stukje fietsen en Sinterklaasliedjes zingen op villa Eikenhorst.

Dat Máxima veel van huis is, vinden haar drie dochters niet altijd even leuk. Gevraagd naar wat ze het liefste doet met haar moeder, zegt Amalia: "Gewoon samen zijn".

Over de affaire rond de vakantievilla in Mozambique wil Máxima niet zo veel kwijt. Het huis is inmiddels klaar en wordt, hoopt ze, zo snel mogelijk verkocht. Of ze begrip heeft voor de kritiek die er was, laat ze niet duidelijk blijken. "De mensen voelen het zo, dat moeten we respecteren."

De Duitse zender ZDF heeft de productie gekocht en zendt die dinsdag de 17de uit.

'Máxima, portret van een prinses' kunt u bij de NOS zien op maandag 16 mei, om 20.30 uur op Nederland 1 en op nos.nl/koningshuis. Tijdsbeeld Media geeft een dvd uit het van het programma met een half uur extra aan beelden die niet op tv te zien zijn. Een deel van de opbrengst gaat naar het Oranje Fonds. Verkrijgbaar vanaf 24 mei 2011.

STER reclame