Gedupeerde ouders demonstreren op de Dam
NOS NieuwsAangepast

Protest op de Dam over trage afhandeling toeslagenaffaire: 'Genoeg geweest'

Op de Dam in Amsterdam hebben zo'n 150 mensen gedemonstreerd tegen de trage afhandeling van de kinderopvangtoeslagenaffaire. Onder hen waren gedupeerden die de toeslag voor kinderopvang moesten terugbetalen, maar ook actiegroepen, lokale politieke partijen en mensen die op persoonlijke titel meedoen.

"We hebben jarenlang leed ondervonden door de Belastingdienst. Wij staan hier om ons leed zichtbaar te maken en willen dat wat nu nog steeds verkeerd gaat, stopt. Liever vandaag dan morgen", zei gedupeerde Batya Brown.

Net als Batya Brown wil ook gedupeerde Kristie Rongen wil dat het kabinet snel de daad bij het woord voegt:

Protest op de Dam over trage afhandeling toeslagenaffaire

Het kabinet beloofde in december dat gedupeerden die zich voor 15 februari meldden 30.000 euro op hun bankrekening zouden krijgen na een lichte toets. Van de 25.600 melders kreeg minder dan de helft uiteindelijk de compensatie. De rest van de ouders moet nog wachten op een volledige beoordeling. Na 15 februari zijn er nog eens ruim 10.000 aanmeldingen bijgekomen, ook die moeten nog worden beoordeeld.

'Eigen geld terug'

Brown heeft de compensatie inmiddels ontvangen, maar daarmee is de kous niet af voor haar: "Na 14 weken heb ik mijn dossier nog steeds niet ontvangen. De verrekeningen krijg ik niet terug. Ik krijg waar zij vinden dat ik recht op heb, zonder inhoudelijk dossier. De waarheid is nog steeds niet boven tafel."

Gedupeerde Eefke Postma deelt die ervaring. "Ze spelen schone schijn, maar het is eigenlijk te triest voor woorden", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal over de afhandeling. "De bewijslast ligt nog steeds bij ons."

Ze noemen het compensatie, maar het is ons eigen geld.

Christie, gedupeerde toeslagenaffaire

"In december ben ik gecompenseerd", vertelde Christie, die ook naar de Dam was gekomen. "Maar ik heb veel meer schade geleden dan wat we terug hebben gekregen. Ze noemen het compensatie, maar het is ons eigen geld."

Stroef

Op de oproep voor de demonstratie stond "Ongekend onrecht, gerechtigheid nu". De organisatie eist dat de Belastingdienst geen rol meer speelt bij de schadeloosstelling, dat alle slachtoffers voor het eind van het jaar hun compensatie hebben gehad en dat de emotionele schade die de affaire bij kinderen en ouders heeft aangericht, wordt erkend en hersteld.

"Anderhalf jaar hebben we met gedupeerde ouders in Den Haag gestaan. Dit protest is anders", zei Brown. "We laten onze noodkreet horen en we laten zien dat de Belastingdienst nog steeds fouten maakt, dat het probleem nog steeds niet is opgelost. Dat ze ons nog steeds beliegen, dingen achterhouden, ons niet helpen en hun eigen hachje redden. We worden niet 100 procent gehoord. Daar zijn we klaar mee."

"Het is elke keer heel moeizaam en het verloopt gewoon heel stroef", aldus Postma. "Gelukkig heb ik een advocaat die me bijstaat. Dat dat nodig is, is te triest voor woorden. Maar de strijd gaat gewoon door."

Jeugdzorg

Onder de deelnemers waren ook mensen die zich het slachtoffer voelen van ander overheidsbeleid waar veel mis zou gaan, zoals in de jeugdzorg.

Er kwamen ook Tweede Kamerleden naar de Dam: Renske Leijten (SP), Farid Azarkan (Denk) en Sylvana Simons (BIJ1). Het protest werd afgesloten met een korte tocht door het centrum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl