Deelnemers aan het pro-Palestijnse protest in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Pro-Palestijnse betogingen in Den Haag en andere Europese steden

In een groot aantal Europese steden zijn mensen de straat opgegaan om hun solidariteit met de Palestijnen te betuigen in het conflict met Israël. Onder meer in Londen, Parijs, Berlijn, Madrid en Den Haag waren protesten. Op verschillende plekken waren ongeregeldheden of greep de politie in omdat coronamaatregelen werden genegeerd. Palestijnen herdenken vandaag de Nakba, ofwel catastrofe. De term staat voor de periode rond 1948, waarin de staat Israël werd gevormd en veel Palestijnen uit hun woonoorden werden verdreven.

Naast Den Haag waren dus meer steden het toneel van pro-Palestijnse demonstraties. In Parijs liep het uit op hevige rellen:

Pro-Palestijnse protesten in verschillende steden

In Den Haag waren op meerdere plaatsen bijeenkomsten. In totaal waren daarbij zo'n 2000 mensen aanwezig, meldden NOS-verslaggevers. Volgens een verslaggever ter plekke ging het er gemoedelijk aan toe. Op alle protestlocaties waren stippen aangebracht waar mensen moesten staan om afstand te houden, al dat lukte niet altijd. Er werd regelmatig vanaf de podia gevraagd om afstand te houden.

Enkele aanhoudingen

Op het Plein en het Malieveld hadden veel mensen Palestijnse vlaggen of protestborden bij zich met teksten als 'Palestine is justice' of 'Stop stealing our homes'. Op de Hofplaats werd gedemonstreerd door een groep die zich Students for Palestine noemt.

Na afloop sloeg de sfeer in Den Haag even om toen de politie wilde verhinderen dat een groep betogers naar het centrum ging. Er werd met stenen gegooid, waarna vijf mensen werden opgepakt voor openlijke geweldpleging.

Er werd ook een man aangehouden die met de demonstranten in discussie wilde. Toen hij door de politie werd aangesproken sloeg hij een agent en gebruikte hij een taser. De agent raakte door de klap gewond.

Andere Europese steden

In Londen was een grote mensenmassa met Palestijnse vlaggen op de been in Hyde Park. In Parijs gold een demonstratieverbod, maar er kwamen volgens Franse media toch enkele honderden mensen bijeen. De politie was massaal aanwezig en gebruikte traangas en het waterkanon om hen uiteen te drijven. In andere Franse steden waren vreedzame protesten.

Ook in Berlijn kwam het tot ongeregeldheden. Daar waren zo'n 3500 mensen op de been. Er werden stenen en flessen naar de politie gegooid.

  • AFP
    Sommige betogers in Londen hadden rookbommen bij zich
  • AFP
    Een betoger in Parijs schopt een traangasgranaat weg

Betogers Utrecht vrijgelaten

Gisteren werden na een pro-Palestijnse demonstratie op het Jaarbeursplein in Utrecht ruim honderd mensen opgepakt. Ze zijn inmiddels vrijwel allemaal weer op vrije voeten en hebben een boete gekregen voor het negeren van het noodbevel of voor overtreding van de Wet openbare manifestaties. Alleen een betoger die met stenen naar agenten gooide zit nog vast, laat de politie weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl